Održan radni sastanak s delegacijom Republike Kosovo

Zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović i pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Gordana Županac održali su, u prostorijama Zagrebačke županije, radni sastanak s delegacijom Republike Kosovo. Tema sastanka bila je razmjena iskustava iz sektora vinogradarstva i vinarstva, s naglaskom na marketingu vina i njegovom uspješnom plasiranju na domaće i strano tržište.

Kosovsku delegaciju na čelu s Bekimom Hoxhom, direktorom Odjela za vinogradarstvo i vinarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Republike Kosovo, sačinjavali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja i Ministarstva financija, općina vinogradarskih regija, dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Prištini, stručnjaci iz privatnog sektora te predstavnici udruga vinogradara i vinara. „Ova delegacija zapravo je radna skupina koja će raditi na Strategiji razvoja vinogradarstva i vinarstva Republike Kosovo, stoga zahvaljujemo na ovoj prilici da iz prve ruke čujemo Vaša iskustva iz ovog područja“, rekao je Hoxha.

Upravo s ciljem razmjene iskustava, članovima kosovske delegacije prezentirani su neki od najuspješnijih županijskih projekata iz sektora vinogradarstva i vinarstva, poput robnih marki vina Zagrebačke županije i triju vinskih cesta: Plešivičke, Zelinske i Samoborske. „Iako su vinske ceste Zagrebačke županije projekt koji je započeo 2000. godine, može se reći da je to tip projekta koji nikada neće biti u potpunosti završen. Uvijek ima prostora za dodatno usavršavanje vinara i obogaćivanje ugostiteljske i turističke ponude sukladno potrošačkim preferencijama i potrebama tržišta“, istaknula je pročelnica Županac.
 
Goste iz Republike Kosovo zainteresirao je proces zaštite kvalitetnih domaćih proizvoda koji nose oznaku robne marke Zagrebačke županije. Također, razgovaralo se o administrativnoj i stručnoj podlozi koja prethodi ovako velikim projektima te koje su sve promotivne aktivnosti potrebne da bi vinske ceste i robne marke bile što uspješnije prezentirane široj javnosti, odnosno krajnjim korisnicima.

„Svjesni smo da male zemlje poput Republike Hrvatske ne mogu na vinskom tržištu konkurirati velikim europskim zemljama kvantitetom nego isključivo kvalitetom. Upravo iz tog razloga došli smo na ideju o osnutku vinskih cesta i robnih marki vina kako bismo našu teritorijalnu ograničenost iskoristili na najbolji mogući način“, naglasio je zamjenik Tomljenović. Pritom je dodao da je od presudne važnosti bila, i još uvijek jest, suradnja s udrugama vinara te jedinicama lokalne samouprave na čijem području su formirane vinske ceste, a koje su otpočetka uključene u projekt.

Inače, dolazak delegacije iz Kosova organizirao je Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, a u sklopu četverodnevne posjete Republici Hrvatskoj (od 17. do 20. lipnja 2015. godine) planiran je i obilazak nekoliko vinogradara i vinara s Plešivičke vinske ceste.