Smotra učeničkih zadruga



Osmogodišnja škola „Pavao Belas” u Brdovcu bila je domaćin Smotre učeničkih zadruga Zagrebačke županije. Od ukupno 27 registriranih zadruga, sudjelovalo je njih 18, a one koje su se najbolje predstavile čekaju poziv za državnu smotru.

„Najviše smo vrednovali praktičan rad učenika. Zadovoljni smo njihovom kreativnošću“, komentirao je Stjepan Krupa, voditelj Podružnice učeničkih zadruga Zagrebačke županije, ujedno član državnog povjerenstva za smotre učeničkih zadruga. Zadrugari su izložili brojne ukrasno-uporabne predmete, najviše od keramike. Bilo je i eko-torbi, nakita, sušenoga cvijeća, ljekovitoga bilja, meda, jabuka, soka, lavande...

„Nekada su žene na dvoru nosile krinke (krinoline), a da bi se znalo kako se s njima ophoditi nosile su i kraluše različitih boja - plavu boju udovice, a vedre, veselije boje mlađe djevojke. Kraluš je bio za bogatije žene, barunice i grofice, a one siromašnije nosile su košec“, pričala je okupljenima Tanja Felja, članica učeničke zadruge „Stražnik” OŠ Samobor. Danas njezina zadruga, dodala je, kraluše najčešće radi od crvene, bijele i plave boje.