Dugoselac Dario Cebić osvojio 1. mjesto na Međunarodnom natjecanju iz kompozicije

Na Međunarodnom natjecanju iz kompozicije „Interartia“ 2014. u Grčkoj, sa skladbom za komorni orkestar „Dugoselske impresije“, Dario Cebić, mladi hrvatski skladatelj iz Dugog Sela, osvojio je prvo mjesto.

Ovaj doktor glazbenih znanosti i profesor kompozicije, samo u posljednje tri godine, dobio je više od 30 nagrada i priznanja u Hrvatskoj i u svijetu. Ističu se 1. mjesto na Međunarodnom natjecanju iz kompozicije u Beču 2012. godine za skladbu „Sextet for flute, clarinet, violin, violoncello, percussion and piano“, zatim, za istu skladbu, primio je specijalnu nagradu na Međunarodnom natjecanju iz kompozicije u New Yorku 2013. godine, 2. nagradu Hrvatskog sabora kulture 2012. godine za skladbu „Tension – for wind orchestra“, nagradu Ministarstva kulture Republike Hrvatske 2013. godine za „1. simfoniju – Mistična za veliki orkestar“, nagradu „Composition prize“ u Grčkoj 2011. godine za skladbu „Anxiety – for Symphony Orchestra“, u Velikoj Britaniji 2011. godine nagradu za skladbu  „Rovinjski Nocturno“. Ujedno, Cebić je dobitnik ovogodišnje nagrade Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu.

Inače, Cebić je kompoziciju usavršavao kod jednog od najpoznatijih skladatelja 20. stoljeća – Karlheinza Stockhausena, a postdiplomski studij kompozicije završio je u klasi prof. Michaela Obsta na ‘Universität für Musik und darstellende Kunst’ u Beču gdje je završio i doktorski studij iz glazbenih znanosti s kompozicijom. Specijalizaciju iz kompozicije završio je 2014. godine kod prof. Martijna Paddinga na Kraljevskom konzervatoriju u Nizozemskoj.