Obilježen 5. Europski dan prebrojavanja pticaPovodom 5. Europskog dana prebrojavanja ptica Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, u suradnji s Gradskom knjižnicom Samobor, organizirala je izložbu fotografija ptica i predavanje na temu „Ptice Zagrebačke županije“.

Svi zainteresirani izložbu su mogli pogledati u periodu od 29. rujna do 7. listopada 2014. godine u prostorijama Gradske knjižnice Samobor, a za učenike OŠ Samobor održano je i prigodno predavanje profesora Davora Krnjete o biološkoj raznolikosti ptica.

Inače, Europski dan prebrojavanja ptica godišnji je događaj koji se obilježava prvog vikenda u listopadu u svim zemljama članicama Europske unije. Obilježavanjem ovog dana želi se podići svijest javnosti o ljepoti seobe ptica i potrebama ptica selica na gnjezdilištima, seobenim pravcima i zimovalištima na Mediteranu i Africi. U ovom tradicionalnom prebrojavanju samo u Hrvatskoj sudjeluju deseci promatrača svake godine, a broj prebrojanih ptica prelazi stotinjak tisuća.