Održan 8. susret gospodarstvenika Zagrebačke županije

susret gospodarstvenika
 
Zagrebačka županija organizirala je tradicionalni, osmi po redu, susret gospodarstvenika s područja Zagrebačke županije. Susretu je nazočilo više od 200 uzvanika, a raspravljalo se o kretanjima u gospodarstvu Zagrebačke županije. Također, prezentirane su mnogobrojne mjere i programi u gospodarstvu i poljoprivredi osmišljeni kako bi se gospodarstvenicama pomoglo u pregledavanju krize.

Prema statističkim podacima (izvor FINA) Zagrebačka županija pozicionirala se, izuzme li se Grad Zagreb koji općenito ima dominantu ulogu u hrvatskom gospodarstvu, kao peta županija u Hrvatskoj prema broju zaposlenih kod poduzetnika, četvrta prema broju poduzetnika, treća prema ukupnom prihodu poduzetnika te druga prema visini prosječne neto plaće. Prosječno isplaćena mjesečna neto plaća za prvih devet mjeseci 2009. godine u gospodarstvu Zagrebačke županije bila je 4.415 kuna i viša  je za 4,1% u odnosu na isto razdoblje 2008. godine. U prvih devet mjeseci prošle godine poduzetnici Zagrebačke županije ostvarili su ukupne prihode u iznosu od 25 milijardi kuna dok su u 2008. godini iznosili 30,7 milijardi kuna. Zaposlenost na području Zagrebačke županije u razdoblju od siječnja do rujna 2009. u odnosu na isto razdoblje 2008. godine smanjena je za 4,7 posto. Na dan 31.12.2009. u Zagrebačkoj županiji bilo je evidentirano 13.492 nezaposlenih osoba. Investicije na području Zagrebačke županije u prvih devet mjeseci 2009. godine značajno su smanjene i to s 2,2 milijarde kn na 1,45 milijarde kuna ili za 34 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2008. godine. No, važno je napomenuti kako se investicije uobičajeno završavaju krajem godine, tako će se i stvarna slika u bilancama za 2009. godinu promijeniti.
    
„Gospodarska gibanja na području Zagrebačke županije tijekom 2009. godine i na početku 2010. godine upozoravaju kako je u Zagrebačkoj županiji, kao i u širem gospodarskom okružju, došlo do dubokih tendencijskih promjena. Podsjetio je i kako je proračun za 2010. godinu prilagođen gospodarskoj situaciji te je u odnosu na 2009. godinu manji za 7 posto, a iznosi 295 milijuna kuna. „Sve stavke proračuna koje se tiču troškovne strane unutar naših Upravnih odjela smo smanjili - uključujući i masu sredstava za plaće i to za 4 posto. S druge strane odjelima koji se bave razvojem tj. upravnom odjelu za gospodarstvo, poljoprivredu i infrastrukturu nismo smanjivali sredstva te su ona zadržana na razini prošle godine“ – naglasio je Kožić.

Na susretu su prezentirane i mnogobrojne mjere u gospodarstvu i poljoprivredi kojima županija pomaže gospodarstvenicima da prebrode krizu. Tako su za male i srednje poduzetnike predviđene četiri kreditne linije, jamstva za kredite, te bespovratne potpore i subvencije. Postoje i programi koji su usmjereni na različite edukacije, povećanje zaposlivosti nezaposlenih osoba, kao i razvoja turizma. U planu je i izgradnja velike gospodarske zone na površini od 100-tinjak hektara. Inače, za Upravni odjel za gospodarstvo u ovoj godini proračunom je predviđeno 23.039.500,00, dok je za Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo predviđeno 24.179.000,00.
susret gospodarstvenika