Visok razvojni potencijal gradova Zagrebačke županije

Prema istraživanju koje je provedeno za 556 općina i gradova Hrvatske, čak osam gradova Zagrebačke županije zauzelo je vrlo visoko mjesto na ljestvici razvojnog potencijala. Tako je Sveta Nedjelja zauzela 8. mjesto, Dugo Selo 15., Samobor 21., a Velika Gorica i Zaprešić su se smjestili na 29. te 30. mjesto.

Također, unutar prvih sto mjesta, na ovoj ljestvici nalaze se i Ivanić-Grad na 59. mjestu, Vrbovec na 66., Sveti Ivan Zelina na 74. dok je Općina Brdovec zauzela 78. mjesto.

Cilj ovog četverogodišnjeg istraživanja, koje je provela tvrtka AD COR Corporation iz Londona, bio je usporedba prirodnih, društvenih i privrednih faktora hrvatskih gradova i općina kako bi se lokalnim samoupravama ukazalo na njihove komparativne prednosti i mogućnosti za daljnji razvoj u kojem će se u prvom redu oslanjati na vlastite razvojne potencijale.

Inače, spomenuta britanska tvrtka na ovaj način analizira razvoj zemalja članica Europske unije, a odnedavno i zemalja Jugoistočne Europe, pri tome koristeći podatke Državnih zavoda za statistiku.

Tablica razvojnog potencijala hrvatskih gradova i općina može se vidjeti ovdje.