Održana sjednica županijskog Stožera zaštite i spašavanja

U 19:00 sati u prostorijama Zagrebačke županije održana je sjednica Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije. Uslijed obilnih padalina na području Zagrebačke županije poplavljeno je više cesta, dvorišta i podruma, a situacija je najkritičnija na području Velike Gorice (naselja Čička Poljana, Ribnica, Rakitovec, Kuče, Petrovina) Ivanić-Grada te općinama Križ, Kloštar Ivanić i Gradec. Vatrogasci su tijekom dana imali 40-ak intervencija ispumpavanja voda.

U svim spomenutim jedinicama lokalne samouprave aktivirani su Stožeri za zaštitu i spašavanje.

„Posljednje dvije godine imamo loših iskustava i iz tog razloga moramo reagirati na vrijeme“ rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić koji je stavio Stožer u stanje pripravnosti kao i sve prateće službe (Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, Zavod za hitnu medicinsku pomoć Zagrebačke županije, Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije, Vatrogasnu zajednicu Zagrebačke županije).

Sjednici Stožera prisustvovao je i Zoran Marković, zamjenik rukovoditelja obrane od poplava iz Hrvatskih voda koji je rekao kako ekipe cijeli dan čiste „propuste“ na području Grada Zagreba i istočnog dijela Zagrebačke županije koji se pune smećem i raslinjem. „Prognoze nam ukazuju na smirivanje vremena tijekom noći i sutrašnjeg dana, ali u utorak nas očekuju nove oborine i nove kiše“ nadodao je Marković.

U prostorijama Zagrebačke županije organizirano je dežurstvo članova Stožera zaštite i spašavanja kako bi se kontinuirano mogle zaprimati sve informacije s terena. Također, od gradskih i općinskih stožera zatraženo je da dostavljaju izvješće o stanju na svom području te poduzetim mjerama.

„Sljedeće sjednica Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije održat će se po potrebi već sutra, ovisno o stanju i dojavama s terena“ rekao je predsjednik županijskog Stožera zaštite i spašavanja, ujedno i zamjenik župana Rudolf Vujević.