Skrb za starije i nemoćne osobe

  
 
Zagrebačka županija, Centar za socijalnu skrb Samobor i Udruga PRAGMA organizirali su danas okrugli stol na temu “Aktivno starenje i solidarnost između generacija u Zagrebačkoj županiji”.

Razgovaralo se, među ostalim, o skrbi za starije i nemoćne osobe te, posebno, o nužnosti jačanja obiteljske i pronalitetne (populacijske) politike.

«Ne mogu se rješavati problemi starijih osoba bez pronatalitetne politike», naglasio je zamjenik župana Rudolf Vujević, dodavši da je najjeftiniji način skrbi za starije osobe “pomoć i njega u vlastitom domu”. Ovakve projekte Županija sufinancira na području Žumberka i Pisarovine.  «Na ovakav smo način uz malo novca napravili veliku stvar: starije osobe ostale su u svome domu, na svome području, dobile su kvalitetnu skrb, a zaposlene su i osobe koje o njima brinu», dodao je Vujević, rekavši da se takvi programi trebaju provoditi u ruralnim sredinama, dok u urbanim, korištenjem poduzetničke inicijative, treba organizirati tzv. dnevne boravke. 
 

Za vrijeme rasprave je istaknuto da provedene ankete govore kako starije osobe žele ostati (stariti) u vlastitom domu, dakle, nerado odlaze u ustanove i domove za starije i nemoćne, te bi stoga trebalo značajnije razvijati oblike pomoći i njege u kući.