Grad Samobor drugi najsigurniji grad u državi

Prema rezultatima istraživanja sigurnosti velikih gradova, kojeg je proveo časopis „Zaštita“ u suradnji s Ekonomskim institutom u Zagrebu, Grad Samobor zauzeo je visoko 2. mjesto na ljestvici najsigurnijih gradova u Republici Hrvatskoj u 2014. godini. Isto istraživanje smjestilo je Grad Veliku Goricu na 6., a Grad Zaprešić na 16. mjesto, potvrđujući tako iznadprosječno stanje sigurnosti u gradovima Zagrebačke županije.

Osim značajnog 2. mjesta u ukupnom poretku najsigurnijih gradova, Grad Samobor je na 1. mjestu gledajući stopu počinjenih nasilnih kaznenih djela te je ocijenjen kao grad koji ima najmanje ozlijeđenih i poginulih u prometu. Drugo mjesto na ljestvici najsigurnijih gradova kada je riječ o prometnim pokazateljima zauzela je Velika Gorica koja je ujedno 1. na rang-listi najsigurnijih gradova po pitanju zlouporabe droga, dok je Samobor na toj listi zauzeo 3. mjesto, a Zaprešić 14. mjesto. Prema stopi počinjenih imovinskih kaznenih djela, najbolji rezultat, gledajući gradove Zagrebačke županije, ostvario je Zaprešić koji se nalazi na 9. mjestu rang-liste, a slijedi Samobor na 10. mjestu te Velika Gorica na 17. mjestu.

Inače, riječ je o istraživanju koje se provodi šestu godinu zaredom s ciljem prikazivanja stanja sigurnosti na razini gradova koji broje više od 20 tisuća stanovnika. Prilikom statističke obrade podataka za ukupno 29 gradova korištena su godišnja statistička izvješća o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske za 2014. godinu.

Na području Zagrebačke županije samo su spomenuta 3 grada, od ukupno 9, bila uključena u istraživanje s obzirom da imaju više od 20 tisuća stanovnika.