Dvadeset godina od osnutka općine Žumberak

Svečanošću u Kostanjevcu obilježen je Dan općine Žumberak te 20. godišnjica njezina osnutka.

Razduživanjem od grada Jastrebarskog 1995. godine, tada novoosnovana općina dobila je „samo“ teritorij, s neizgrađenom cestovnom i komunalnom infrastrukturom. Asfaltirani pristup do županijskih cesta imalo je svega desetak, od ukupno 35 naselja. Magistralnih cjevovoda nije bilo, osim lokalnih vodovoda u osam naselja.

„Danas se do 90 posto naselja stiže asfaltiranim cestama, 85 posto njih ima javnu vodovodnu mrežu, a gotovo sva javnu rasvjetu“, rekao je općinski načelnik Zdenko Šiljak, dodavši da je općinski proračun više nego skroman, godišnje iznosi svega 1,3 milijuna kuna. „No, zajednički stav i mene i Općinskoga vijeća je da, prije svega, moramo planirati i izraditi projektnu dokumentaciju, kako bi u trenutku otvaranja bili spremni aplicirati na natječaje resornih ministarstava, Zagrebačke županije i europskih fondova“, rekao je načelnik.

Kompletno područje općine Žumberak nalazi se u Parku prirode „Žumberak-Samoborsko gorje“. Stoga je Šiljak posebno naglasio projekt istoimene javne ustanove koja u Sošicama planira graditi Eko-centar, zamišljen kao polazna točka gdje će posjetitelji dobiti informaciju o prirodnim vrijednostima i turističkim atrakcijama Parka prirode. Procijenjena vrijednost investicije je 15 milijuna kuna. Istaknuo je i privatnu investiciju u naselju Hartje, vrijednosti oko 5 milijuna kuna, čija je realizacija u tijeku. Radi se o gradnji oglednoga edukacijskog centra o skladnom suživotu s prirodom, odnosno kompleksa od pet niskoenergetskih građevina u službi seoskog turizma i ekološke poljoprivredne proizvodnje.

Proslavi Dana Žumberka prisustvovao je i župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić. Rekao je da je Žumberak izvrstan primjer kako se suradnjom općine i Županije, te s drugim institucijama, mogu realizirati projekti na dobrobit žitelja. „Manje općine pomažemo financijski, ali i pripremom zajedničkih projekata kojima želimo dobiti što više sredstava iz EU fondova“, rekao je župan.

U ime prisutnih općinskih načelnika te predstavnika susjednih gradova obratio se načelnik Krašića Josip Petković Fajnik, rekavši da „ako ruralni krajevi budu prazni, ni urbani neće imati perspektive“.