Otvoren dograđeni dio Srednje strukovne škole u Samoboru

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić otvorio je dograđeni dio Srednje strukovne škole (SSŠ) u Samoboru, najstarije strukovne škole na području Županije. Ovu investiciju vrijednu 4,6 milijuna kuna u cijelosti je financirala Zagrebačka županija. Dograđeno je 674 m² čime su osigurani novi praktikumi i učionice za strukovne smjerove.

Dogradnjom postojećih prostora škole napravljena su tri nova praktikuma i jedna učionica s kabinetima, spremište, garderoba i prateći sadržaji koje će od ove školske godine koristiti oko 500 učenika SSŠ raspoređenih u 21-no razredno odjeljenje. Također, tijekom ljetnih mjeseci renovirano je nekoliko učionica i kabinetu u „starom“ dijelu škole ukupne vrijednosti 270.000,00 kuna.

„Ova škola ponos je Zagrebačke županije. Za uspjehe njenih učenika i mentora zna se u Hrvatskoj i svijetu“, istaknuo je župan Kožić podsjetivši kako je škola povukla sredstva iz EU fondova za modernizaciju radionice te je prva i još uvijek jedina u Hrvatskoj uvela predmet Pametne kuće. Izrazio je zadovoljstvo što škola aktivno surađuje s obrtnicima i poduzetnicima te stvara kurikulum orijentiran prema potrebama gospodarstva. Kožić je naglasio i kako je Zagrebačka županija od 2001. godine do danas za školstvo na području grada Samobora izdvojila više od 20 milijuna kuna vlastitih sredstava.

Ravnatelj SSŠ Davor Škiljan kazao je kako je današnji dan jedan od važnijih datuma u povijesti ove škole koja neprekidno djeluje od 1887. godine. Istaknuo je kako u novu školsku godinu kreću s „punim razredima“, nastavljaju razvoj inovativnog kurikuluma te da su odličja sa domaćih i inozemnih sajmova i natjecanja inovatora već tradicija škole. Učenici ove škole osvajači su brojnih međunarodnih medalja i nagrada za projekte poput Detektor mina i požara, LED kocka, Didaktički model pasivne kuće s toplinskom crpkom, Pasivna kuća – energetski neovisna kuća, Didaktička električna gitara, Inteligentna rješenja za upravljanje sustavom grijanja i tople vode; Didaktička interaktivna ploča itd.

„Ovih dana nastavnici i učenici SSŠ, zajedno sa Fakultetom strojarstva i brodogradnje  te tehničkim školama u Zagrebu Faustom Vrančićem i Ruđerom Boškovićem i Srednjom strukovnom iz Velike Gorice odlaze na prvo studijsko putovanje u Duesseldorf u sklopu EU projekta Adteh, odnosno aditivne tehnologije koje će u konačnici rezultirati još jednim kurikulumom s kojim ćemo dobiti izborni predmet Aditivne tehnologije, a radi se zapravo o 3D printerima“, pojasnio je Škiljan.

Svečanosti otvorenja nazočili su i zamjenik župana Rudolf Vujević, gradonačelnik Samobora Krešo Beljak i njegovi zamjenici te potpredsjednik Županijske skupštine Mario Vlahović.

Osim SSŠ u Samoboru, tijekom rujna u Zagrebačkoj županiji započeli su radovi na dogradnji OŠ Bedenica, s radom je krenula osnovna škola u Novom Čiču, u Zaprešiću je otvoren novi heksagon OŠ Ljudevit Gaj, a uskoro će se otvoriti i moderna sportska dvorana Područne škole Rakitje.