Općina Klinča Sela proslavila svoj dan

Svečanom sjednicom Općinskoga vijeća proslavljen je Dan Klinča Sela.

Načelnik Miljenko Vučković rekao je tom prigodom da su prometna povezanost i blizina Zagreba od velike prednosti za razvoj ove općine. „Međutim, za razvoj je potrebno imati i ideje, projekte, ali i sredstva za njihovu realizaciju. Ideje i projekte imamo, ali financijska sredstva su nam drastično smanjena. Negativne posljedice novog Zakona o porezu na dohodak odrazile su se i na investicije u našoj općini. Smanjenje poreznih prihoda od gotovo 20 posto veliki je udarac za razvoj općine“, ustvrdio je Vučković.

Ipak, rekao je da Općina još uvijek nema financijskih problema te da se za financiranje razvojnih projekata okrenula europskim fondovima. Jedan od njih je projekt Poboljšanje sustava vodoopskrbe i odvodnje općine Klinča Sela, za kojega se trenutno radi studija izvodljivosti te idejni i glavni projekt sustava javne odvodnje. Ovim se projektom, istaknuo je, planira sagraditi oko 38 kilometara kanalizacijske mreže i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. „Sustav gospodarenja otpadnim vodama obuhvaća sva naselja naše općine, a cijeni se na 4,69 milijuna eura“, rekao je načelnik. Novac za realizaciju ovoga projekta osigurat će se iz Kohezijskog fonda Europske unije u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“.

Vučković je govorio i o dugo pripremanoj investiciji u Gospodarskoj zoni Kupinec, tzv. Zelenom gradu. Trenutno se do ove zone projektira pristupna cesta, zajedno s pripadajućom infrastrukturom. Građevinska dozvola trebala bi biti ishođena do kraja ove godine. Vlasnici zemljišta, tvrtka EELD International Croatia u Zeleni grad planira investirati 1,2 milijarde eura.

„Ovaj projek, na kojemu niz godina zajednički radimo, posebno me veseli. On nije značajan samo za razvoj općine, već države u cjelini. Hrvatskoj ovoga časa trebaju takvi projekti, jer kroz njih imamo i nova zapošljavanja, posebno građevinske operative“, rekao je župan Stjepan Kožić, uz kojega je svečanoj sjednici klinčaselskoga Općinskog vijeća prisustvovao i predsjednik Skupštine Dražen Bošnjaković. Župan je uz ostalo iznio i podatak o prosječnoj nezaposlenosti u županiji u prvih sedam mjeseci ove godine, koja je, u odnosu na isto razdoblje 2014. manja za 16,4 posto.

Uoči svečane sjednice u prostorijama društvenoga doma Klinča Sela otvoren je Klub za zapošljavanje. U sklopu projekta Eduka, koji se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda, u njemu će se organizirati radionice i tečajevi za tražitelje posla. Projekt Eduka obuhvaća edukaciju 120 nezaposlenih osoba te edukaciju za samozapošljavanje deset žena u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji. Teme edukacija odnose se na stjecanje vještina za efikasnije i uspješnije traženje posla.

Projekt se realizira u partnerstvu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te općine Klinča Sela, kao njegova nositelja i općine Pisarovina. Vrijednost mu je 69.666 eura, trajat će godinu dana, a zaposlio je tri osobe kao trenere za zapošljavanje. „Svaka aktivnost koja 'rodi' novim zapošljavanjem ono je što ovoga časa Republici Hrvatskoj najviše treba“, poručio je župan Kožić.