Europska investicijska banka odobrila sredstva za projekt Masterplana javne rasvjete

Europska investicijska banka (EIB) pozitivno je ocijenila projekt Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) „Newlight-Masterplan javne rasvjete“. Tim povodom u prostorijama Zagrebačke županije održan je sastanak predstavnika Zagrebačke županije, REGEA-e i jedinica lokalne samouprave s područja Zagrebačke županije uključenih u projekt.

Za izradu dokumentacije rekonstrukcije javne rasvjete na području 62 jedinice lokalne samouprave s prostora Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije odobrena su sredstva EIB-a u iznosu od 711.000 eura. „Ostvarili smo planirano te će izrada dokumentacije za gradove i općine uključene u ovaj projekt biti besplatna“, rekao je ravnatelj REGEA-e Julije Domac. Pomoćnik ravnatelja Ivan Pržulj prisutnima je pojasnio učinke pozitivne ocjene kojom je EIB ocijenila projekt Masterplana javne rasvjete, projekta vrijednog oko 20 milijuna eura te daljnje korake u njegovoj provedbi kroz naredne tri godine.

Odobrena sredstva iz programa tehničke pomoći ELENA čine 90 posto ukupne vrijednosti pripremnih aktivnosti od 790.000 eura, dok ostatak sredstava u iznosu od 79.000 eura ili 10 posto, osiguravaju Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija. Pripremne aktivnosti uključuju izradu detaljnog energetskog pregleda postojećeg stanja javne rasvjete za sve jedinice lokalne samouprave te tehničke podloge i smjernice za projektiranje rekonstrukcije javne rasvjete odnosno izradu Akcijskog plana. Također, iz ovog iznosa financira se izrada natječajne dokumentacije za javnu nabavu za ESCO uslugu, uključujući ugovore te izradu i pisanje prijava na Strukturni fond kao i druge nepovratne izvore sufinanciranja radova i/ili ESCO usluge.

Nakon izrade energetskog pregleda, REGEA će sa svakim pojedinim gradom i općinom uključenim u projekt izraditi Akcijski plan rekonstrukcije javne rasvjete koji će određivati opseg radova rekonstrukcije, dinamiku izvođenja radova i potencijalne izvore sufinanciranja. „Očekujemo da će opseg zamjene i rekonstrukcije javne rasvjete iznositi 30, 50 ili 75 posto postojeće javne rasvjete, ovisno o stanju na pojedinom području“, rekao je pomoćnik ravnatelja REGEA-e Pržulj. Nakon usvajanja Akcijskog plana krenulo bi se s pokretanjem postupaka javne nabave za samu rekonstrukciju, koja bi se prema planu provodila po ESCO modelu. Rok za pokretanje postupaka javne nabave je rujan 2018. godine.

ESCO model financiranja pogodan je iz razloga jer ne uključuje zaduživanje jedinica lokalne samouprave. Riječ je o modelu u kojem nabavu, ugradnju i održavanje opreme financira izvođač radova koji financijsku korist ostvaruje putem ostvarenih energetskih ušteda. Očekivani rezultati po završetku projekta predviđaju kako će se na području Zagrebačke županije izvršiti rekonstrukcija 22.000 postojećih rasvjetnih tijela te postaviti dodatnih 2.200 rasvjetnih tijela što bi bila investicija od 14,5 milijuna eura. Očekivane godišnje uštede kretale bi se oko 1,3 milijuna eura. Na području Krapinsko-zagorske županije rekonstrukcija bi se izvršila na 12.000 postojećih svjetiljki i postavilo bi se 1.300 novih, a ukupni trošak bio bi 5,5 milijuna eura s godišnjom uštedom od pola milijuna eura. 

S realizacijom projekta krenut će se po potpisu ugovora između REGEA-e i EIB-a, a čemu će prethoditi potpisivanje Garancijskog pisma od strane Županija kojim će se obvezati da će vratiti iznos bespovratne potpore ukoliko do rujna 2018. godine ne dođe do pokretanja projekta rekonstrukcije javne rasvjete.