Predstavljeni „Kriški oblizeki“

U prostorijama Turističke zajednice Zagrebačke županije predstavljen je program ovogodišnjih, 18. po redu, „Kriških oblizeka“, najstarije slatke gastronomske manifestacije u Hrvatskoj.

Program su predstavile predsjednica „Društva naša djeca“ (DND) iz Križa Ivana Posavec Krivec, dugogodišnja predsjednica stručnog žirija „Kriških oblizeka“, književnica i novinarka Božica Brkan i predsjednica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić. I ove godine „Kriški oblizeki“, koji u sebi utjelovljuju izložbu i festival slastica, održavaju se pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije u organizaciji Udruge DND Križ. Uz veliku ponudu slastica, koje se mogu kupiti i degustirati, festival se ponosi i bogatim sadržajima za djecu te gastronomskom ponudom.

U sklopu festivala održavaju se i Okrugli stol na temu „Poduzetništvo žena na ruralnom području“ te sajam obrta, rukotvorina i OPG-ova. „Manifestaciju smo proširili Okruglim stolom i sajmom jer smatramo kako ona ima gospodarski potencijal. Kroz svoje umijeće koje nauči u kuhinji žena može osigurati, kako svoju, tako i egzistenciju svoje obitelji“, rekla je Posavec Krivec.

Manifestacija je to koja svoje korijene i početke ima u akciji „Dobro je činiti dobro“ koju je 1994. godine pokrenula već spomenuta Božica Brkan, a čiji je cilj bio prikupljanje sredstava za djecu hrvatskih branitelja. Ovaj humanitarni karakter zadržan je do danas i tako se organizatori mogu pohvaliti da su s otprilike 30.000 kuna godišnje do sada izgradili 16 dječjih igrališta, pomagali su škole i čitaonice u svim mjestima općine Križ, a dječji vrtić opremili didaktičkom opremom. Prihodom od prošlogodišnje manifestacije opremljena je informatička radionica te je financiran rad s djecom tokom cijele godine. „Rad s djecom odnosi se na organizaciju radionica i igraonica, kao i osiguravanje djeci onih sadržaja koji im u ruralnim sredinama nisu dostupni“, rekla je Posavec Krivec.

Stručni žiri prošle godine ocijenio je 219 slastica u četiri kategorije koje su pripremile natjecateljice iz cijele Hrvatske, a vjeruju kako će broj prijavljenih slastica ove godine biti i veći. Kako biste se mogli natjecati potrebno je samo ispeći kolač i zabilježiti recept.

„Da bismo postigli svoje ciljeve, koristimo se slasticama kojima nitko ne može odoljeti“, zaključila je Posavec Krivec i pozvala je sve koji im žele pomoći da stave osmjeh na lica što većeg broja djece, da dođu u Križ i uživaju u oblizekima.