Održana turističko-kulinarska manifestacija „Kaj su jeli naši stari“

Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, u Vrbovcu je proteklog vikenda održana tradicionalna, 35. turističko-kulinarska manifestacija „Kaj su jeli naši stari“.

S brojnim popratnim programom, sportskim i kulturno-umjetničkim, ova je manifestacija odavno prerasla okvire Zagrebačke županije te je tijekom trodnevna trajanja posjeti i do 70.000 posjetitelja. Oni su ove godine mogli kušati jela, spravljena prema starim receptima, 15 udruga žena vrbovečkoga kraja, koje su se nadmetale i u pripremanju gulaša te pere - autohtone vrbovečke slane slastice. Održano je i nekoliko izložbi te radionica, upriličen Gastroshow PIK-a Vrbovec s kuharima Brankom Ognjenovićem i Almom Čatlakom te su „oživljeni“ likovi iz vrbovečke povijesti - Marija Jurić Zagorka, Katarina i Petar Zrinski.

U ime Predsjednice Republike Hrvatske, manifestaciju je otvorio njezin izaslanik - saborski zastupnik Jasen Mesić. Čestitao je organizatorima što su očuvali običaje, što su našli načina i snage da vrednuju svoje, a poštuju tuđe. „Vaši stari bi itekako bili ponosni na vas“, rekao je Mesić.

Svečanosti otvorenja manifestacije, između ostalih, prisustvovali su župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, njegovi zamjenici Damir Tomljenović i Rudolf Vujević te predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković. „Danas kada praktički trčimo kroz život, kada, na neki način, nemamo vremena ni za svoje prijatelje niti najbliže, kada se često hranimo u restoranima brze hrane, lijepo je vidjeti kako je bilo nekada, na koji se način živjelo u proteklim vremenima“, rekao je župan Kožić, zahvalivši organizatorima što čuvaju tradiciju. Predsjednik Skupštine Bošnjaković je rekao da je dobro prisjetiti se kako su naši stari pripremali hranu. „To je dio naše kulture i tradicije i zato ćemo to njegovati i dalje“, poručio je Bošnjaković.

Uvodno je prisutne pozdravio gradonačelnik Vrbovca Vladimir Bregović, rekavši da se ovom manifestacijom svetkuju stara jela i običaji.