Županijsko natjecanje orača

Mario Filipčić iz Ključa Brdovečkog u kategoriji pluga premetnjaka i Marko Cvetković iz Šibica u kategoriji pluga ravnjak najbolji su orači Zagrebačke županije. Ponovili su lanjski uspjeh.

Ovogodišnje, 13. natjecanje orača, u organizaciji Udruge orača Zagrebačke županije, održano je u Maloj Buni, Velika Gorica na parceli Ivice Cerovskog. Sudjelovalo je 11 natjecatelja. Prema pravilniku Svjetske oračke organizacije, ocjenjivalo se 16 elemenata, poput otvaranja brve brazde, naor (pravac, čistoća, zaoranost biljnih ostataka, ulaz i izlaz s parcele...), razoravanje...

„Natjecanje, prije svega, ima edukativan karakter. Prema nekim izračunima, ustanovljeno je da se pravilnim oranjem prinosi mogu povećati do deset posto“, rekao je Dario Padro, predsjednik Udruge orača Zagrebačke županije, ujedno tajnik Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja u oranju.

Najbolji županijski orači izborili su odlazak na državno natjecanje. A najbolji s državnoga već se nekoliko godina natječu i na Svjetskom prvenstvu u oranju.

„Prvenstvo, kao i sama nacionalna natjecanja organiziraju se kako bi se širila razmjena iskustva među poljoprivrednicima. Uz edukativni, ona imaju i gospodarski, a u zadnje vrijeme i turistički karakter“, rekao je Tugomir Majdak, predsjednik Svjetske oračke organizacije.