Jaskanac Ivan Skeledžija dobitnik nagrade „Marin Soljačić“

Mladi Jaskanac Ivan Skeledžija, maturant zagrebačke XV. gimnazije, dobitnik je nagrade „Marin Soljačić“ za izniman uspjeh na ovogodišnjoj državnoj maturi.

Ivan Skeledžija na maturi je postigao stopostotnu riješenost ispita iz fizike i matematike na A razini, dok je iz testa iz hrvatskog jezika na A razini točno riješio 96 posto. Tim izvrsnim rezultatom zadovoljio je kriterije nagrade „Marin Soljačić“ u vrijednosti od 5.000 dolara.

Nagrada „Marin Soljačić“ ove se godine dodjeljuje po prvi put zahvaljujući financijskoj donaciji hrvatskog znanstvenika Marina Soljačića po kojem je i dobila ime. Marin Soljačić, uspješan mladi znanstvenik i profesor na Odsjeku za fiziku na Massachusetts Institute of Technology (MIT) u Bostonu, odlučio je financirati ovu nagradu kako bi odao posebno priznanje mladim maturantima talentiranima za fiziku i matematiku te ih na taj način dodatno motivirao za daljnji akademski rad i napredak.

Uspješnom maturantu Ivanu Skeledžiji nagradu će osobno uručiti znanstvenik Soljačić 31. srpnja ove godine u prostorijama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a dogovoreno je da će se ova vrijedna nagrada dodjeljivati i u narednim godinama.

Čestitamo Ivanu Skeledžiji na izvanrednom uspjehu te mu želimo mnogo uspjeha u daljnjem školovanju.