Proslavljen Dan Zagrebačke županije

Svečana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije povodom obilježavanja Dana županije održana je u hotelu International u Zagrebu u prisutnosti 350 uzvanika.

Sjednici su prisustvovali potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, koji je ujedno došao kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, te mnogi drugi uzvanici i prijatelji Zagrebačke županije.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić naglasio je kako je Zagrebačka županija i nadalje jedna od najuspješnijih u Republici Hrvatskoj. „Prema podacima Fine za 2014. godinu, poduzetnici su uspješnije poslovali u odnosu na prethodnu godinu te su povećali broj zaposlenih za 3,8 posto, ukupne prihode za 7,5 posto, ukupne rashode za 5,8 posto, dobit za 24,5 posto, smanjili gubitak za 22,6 posto te ostvarili neto dobit od 564,6 milijuna kuna“, izjavio je Kožić pojasnivši kako je izvoz roba poduzetnika na inozemna tržišta na razini države u 2014. godini porastao za 9,5 posto, a na razini Županije za 17,4 posto. Istaknuo je i kako je krajem 2014. godine bilo 15 posto manje nezaposlenih nego koncem 2013. godine, a s 30. lipnja 2015. godine broj nezaposlenih smanjen je za daljnjih 9 posto.

„Osim rezultatima poduzetnika, Zagrebačka županija može se pohvaliti i velikim brojem domaćih i stranih investicija. Spomenut ću IKEA centar u Rugvici ukupne vrijednosti 100 milijuna eura. U tijeku je izgradnja pogona Plive u Savskom Marofu ukupne vrijednosti 100 milijuna dolara. Završena je prva faza izgradnje velikog proizvodnog pogona tvrtke Kralj Metala Alati ukupne vrijednosti 23 milijuna eura, a pri kraju je i druga faza ovog projekta. U listopadu prošle godine započela je izgradnja distributivno-logističkog centra RALU logistika ukupne vrijednosti 150 milijuna kuna koji će uskoro krenuti sa radom. Također, u ožujku ove godine otvoren je logistički centar tvrtke Kaufland u Jastrebarskom ukupne vrijednosti 75 milijuna eura. Prije nekoliko dana izdali smo i uporabnu dozvolu logističkom centru Lagermax u općini Luka, investiciji vrijednoj 90 milijuna kuna“, rekao je Kožić.

Predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković opisao je sadašnjost Županije s dvije riječi – stabilnost i odgovornost. „Zagrebačka županija jedna je od gospodarski i ekonomski najuspješnijih županija, a naši makroekonomski pokazatelji bilježe pozitivne trendove što je odraz i uspješne politike koju vodimo“, rekao je Bošnjaković te dodao da je županijski Proračun stabilan, bez dugova i zaduženja. „Trudit ćemo se stvarati još bolje uvjete i nastaviti s onim što radimo“, zaključio je Bošnjaković.

Tradicionalni gost obilježavanja Dana Zagrebačke županije potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner nazočnima je prenio iskrene čestitke predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te poručio da je Zagrebačka županija kao druga najnaseljenija regija u Hrvatskoj, ali i jedna od gospodarski najuspješnijih, najbolji primjer da jedinice lokalne i regionalne samouprave imaju svoj smisao. „Siguran sam da ćete iskoristiti svoje potencijale na dobrobit svojih stanovnika, posebno mladih“, rekao je Reiner.

U ime prisutnih župana nazočnima se obratio župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren. „Zagrebačka županija perjanica je lokalne i regionalne samouprave u Republici Hrvatskoj i generator razvoja našeg društva u cjelini. Kao takva svima može biti svojevrsni uzor“, rekao je Koren.

Na svečanoj sjednici podijeljena su javna priznanja Zagrebačke županije. Povelja Zagrebačke županije dodijeljena je Udruzi za promicanje kvalitete života osoba s posebnim potrebama „Ivančica“ iz Zaprešića, Chromosu d.d. iz Samobora, Bermesu d.o.o. iz Donje Pušće, zatim Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Brckovljani, Medičarsko-svjećarskom obrtu „Franjo Oslaković“ iz Samobora te umjetniku Vladimiru Gajskom iz Križa. Nagradu za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dobili su Rimac automobili d.o.o., Tamburaški orkestar glazbene škole Dugo Selo te prof. likovne umjetnosti u mirovini Dragutin Jančić, a Nagradu za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju Drvna industrija Rubinić d.o.o.

Inače, Zagrebačka županija je administrativna cjelina koja je službeno pod tim nazivom, Comitatus Zagrabiensis, utemeljena 17. srpnja 1759. kad joj je carica i kraljica Marija Terezija podarila grb i pečatnjak. Taj grb je i danas u uporabi, a spomenuti datum slavi se kao Dan Zagrebačke županije.