Proglašena najuzornija seoska žena Zagrebačke županije

Romina Zadravec iz Kusanovca u općini Brckovljani najuzornija je seoska žena Zagrebačke županije za 2015. godinu.
 
Zajedno s prvom pratiljom Ivančicom Benko iz Dijaneša pokraj Vrbovca te drugom pratiljom Monikom Bakonji iz Strmca pokraj Svete Nedelje sudjelovat će na natjecanju za najuzorniju seosku ženu Hrvatske, koje će se održati, 10. listopada ove godine u mjestu Đurići u Vukovarsko-srijemskoj županiji, od kud dolazi prošlogodišnja najuzornija seoska žena u državi.

Nagrade i priznanja natjecateljicama je danas uručio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić na izletištu „Mlin iz bajke“ u Bregani. „Naša županija ja prva županija u Republici Hrvatskoj koja je 2000. godine krenula s ovim projektom s ciljem promoviranja sela i ruralnih područja, ali i davanja počasti svim ženama koje marljivo rade i često su nosioci čitave proizvodnje u svim segmentima na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima“, rekao je župan Kožić.

Ove godine na Izbor ukupno se prijavilo pet kandidatkinja, a najuzorniju seosku ženu Zagrebačke županije, zajedno s dvije pratilje, izabrao je Stručni sud na temelju zaprimljenih prijava, životopisa i razgovora s kandidatkinjama na njihovim gospodarstvima 26. i 27. svibnja ove godine. U izboru se nije vrednovalo koja žena ima najveće poljoprivredno gospodarstvo već se vrednovalo uređenje gospodarstva i kućanstva te društveno-humanitarni rad, način na koji je dočekan Stručni sud i kakav ugled uživaju u svojoj sredini.

„Svaka seoska žena je uzorna i vrijedna, a tajna uspjeha je u radu, radu i samo radu te svladavanju svih prepreka na koje nailazimo“, izjavila je najuzornija seoska žena Zagrebačke županije Romina Zadravec.

Inače, Romina Zadravec vodi Obiteljsku siranu Kusanovec. Imaju 30 grla goveda od čega je 15 grla u mužnji. Dnevno 150 litara mlijeka prerađuju u sve vrste sireva i mliječnih proizvoda. Dobitnici su mnogih nagrada, a najviše se ponose zlatnom medaljom za Kusanovečki kuhani sir sa 12. Internacionalne izložbe sireva u Austriji.