Skup poduzetnica Zagrebačke županije

U prigodi Svjetskog dana poduzetnica, županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova organiziralo je danas Skup poduzetnica Zagrebačke županije.

Prisutni su, uz ostalo, pobliže upoznati s potporama koje žene poduzetnice mogu dobiti od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, s poticajnim sustavom poduzetništva žena Ministarstva poduzetništva i obrta te mjerama poticanja poduzetništva kao i mjerama i potporama u poljoprivredi i ruralnom razvoju Zagrebačke županije.

Poduzetnicama se, uz ostale, obratio i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. „Žene su najviše izložene dugotrajnoj nezaposlenosti, a ona 'vodi' ispod crte siromaštva. Veliki je broj nezaposlenih žena sa srednjom stručnom spremom, stoga smo u vrlo intenzivnim pripremama promjene strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Obrazovni sustav moramo prilagoditi tržištu rada“, rekao je ministar, dodavši da se žene trebaju obrazovati i za neka 'do jučer' uvriježena muška zanimanja.

Predstavio je mjere Zavoda za zapošljavanje, poput potpora za zapošljavanje mladih osoba, potpora za samozapošljavanje, za usavršavanje, obrazovanje nezaposlenih... „Kada otvarate obrt ili tvrtku, kada se širite, zapošljavate... možete ostvariti značajne potpore Zavoda za zapošljavanje“, rekao je.

Zdenka Lončar, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta, poručila je da u Republici Hrvatskoj treba biti prisutna sustavna podrška poduzetništvu žena te pozvala poduzetnice da iskoriste društvene mreže 'u svoju korist'.

Uvodno su prisutne pozdravili predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković i potpredsjednica Skupštine, ujedno predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova, Mirela Gajić. Predsjednik je zahvalio ženama što svojim radom doprinose zajednici u kojoj žive, a govorio je i o uspješnosti Zagrebačke županije prema makroekonomskim pokazateljima.

O potporama Županije, koje se već godinama provode u cilju razvoja gospodarstva i poljoprivrede, govorili su pročelnici Damir Fašaić i Gordana Županac. Fašaić je posebno istaknuo mjeru potpora za žene poduzetnice, koju je prethodnih godina koristilo njih pedesetak.

Primjere dobre prakse, odnosno pozitivna iskustva s potporama koje odobrava Zagrebačka županija iznijele su Renata Kruhan (Pekarnica Zemljič) iz Samobora, Barbara Medvedovski (Medeni kutak) iz Jastrebarskoga i Romina Zadravec (Obiteljska sirana Kusanovec) iz Brckovljana.