Održana sjednica Savjeta za zdravlje



Savjet za zdravlje Zagrebačke županije održao je sjednicu na kojoj se raspravljalo o Prijedlogu Izmjena i dopuna Mjera javne zdravstvene službe za područje Zagrebačke županije.

U postojećoj Mreži javne zdravstvene službe područje Zagrebačke županije i grada Zagreba čini jednu zajedničku cjelinu u sklopu koje stanovnici Zagrebačke županije nemaju zadovoljavajuću zdravstvenu skrb. Ovim Prijedlogom Mreža javne zdravstvene službe za područje Zagrebačke županije izdvojila bi se iz postojeće Mreže te postala zasebna cjelina. Savjet je jednoglasno podržao Prijedlog resornog ministarstva koji se upućuje na razmatranje županu i Županijskoj skupštini.

„Izuzetno sam zadovoljan, ovim Prijedlogom dobili smo i više nego što smo tražili. Razdvajanjem ovih dviju Mreža omogućava se bolja dostupnost zdravstvene zaštite stanovnicima s područja Zagrebačke županije“, zaključio je Goran Maričić, predsjednik Savjeta za zdravlje Zagrebačke županije. Naime, osim na nedostatak T1 timova hitne medicine, iz Zagrebačke županije već dugo upozoravaju i na problem specijalističke medicine. Stanovnicima s područja Županije odlazak na specijalistički pregled uglavnom podrazumijeva put u neku od zagrebačkih bolnica. Savjet za zdravlje isticao je kako treba uzeti u obzir da Zagrebačka županija ima drugačiju strukturu stanovništva i veće udaljenosti nego što je to u gradu Zagrebu.

Neka od mjerila koja su uzeta u obzir pri izradi ovog Prijedloga bila su ukupan broj stanovnika Republike Hrvatske, broj osiguranih osoba HZZO-a, demografske karakteristike, zdravstveno stanje stanovništva, socijalna struktura, raspoloživost zdravstvenim resursima i gospodarske mogućnosti. Prema Prijedlogu obiteljska medicina trebala bi biti bogatija za tri tima, pedijatrija za jedan tim, dentalna zdravstvena zaštita za 12 i zdravstvena zaštita žena za 3 tima. Broj timova ostaje isti u mreži medicinsko-biokemijskih timova, zdravstvene njege u kući, higijensko-epidemiološke zaštite, djelatnosti javnog zdravstva te zaštiti školske djece i studenata dok kod patronažne službe dolazi do smanjenja broja timova za dva.

Novost je organizacija mreže timova palijativne skrbi, a prema Prijedlogu na području Zagrebačke županije trebala bi se organizirati tri takva tima.