Financiranje projekata društvenog poduzetništva

U partnerstvu Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina u Republici Hrvatskoj, Instituta za razvoj poduzetništva i europske projekte te Učilišta „EU projekti“, u Zagrebu je danas održana konferencija „Društveno odgovorni uz fondove Europske unije - Financiranje projekata društvenog poduzetništva i DOP-a iz fondova Europske unije na regionalnoj i lokalnoj razini“.

Cilj je bio ukazati na važnost socijalnog poduzetništva u Republici Hrvatskoj kao i na mogućnosti financiranja projekata socijalnog poduzetništva iz fondova Europske unije u programskom razdoblju do 2020. godine. Tijekom trajanja konferencije predstavljeni su normativni, strateški i zakonodavni okviri za poslovanje i razvoj društvenih poduzeća u Republici Hrvatskoj te natječaji za sredstva EU fondova koji će tek biti raspisani.

U ime Hrvatske zajednice županija sudionicima se uvodno obratio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. „Iako je u Europi društveno poduzetništvo prisutno desetljećima, u Hrvatskoj se postupno razvija. U travnju ove godine donesena je Strategija razvoja društvenog poduzetništva za razdoblje od 2015. do 2020. godine, što je važna pretpostavka za korištenje punog potencijala ovog sektora. U Europskoj uniji oko šest posto ukupno zaposlenih radi upravo u društvenom poduzetništvu - zadrugama, udrugama, fondacijama, a važno je naglasiti da je socijalna ekonomija prepoznata kao prioritet financiranja u regionalnoj politici Europske unije“, rekao je župan Kožić dodavši da se društveno poduzetništvo najčešće financira javnim sredstvima.

„Kao župan, mogu reći da su proračuni županija znatno smanjeni, što radi krize, ali i zbog izmjene Zakona o porezu na dohodak koji je na snazi od početka 2015. godine. To za posljedicu 'vuče' smanjenje sredstava za društveno poduzetništvo. Stoga pristup financijskim sredstvima iz fondova Europske unije moramo iskoristiti kao snažan poticaj daljnjem razvoju ovoga sektora i povećanju broja novih radnih mjesta“, dodao je župan Kožić. Izrazio je spremnost da Hrvatska zajednica županija, u okviru svojih nadležnosti, a u partnerstvu sa svim relevantnim dionicima, radi na izgradnji i uspostavi poticajnog i povoljnog okruženja za razvoj društvenog poduzetništva.