Proslavljen Dan Obrtničke komore Zagreb i Zagrebačke županije



Obrtnička komora Zagreb proslavila je svoj Dan. Komora okuplja oko 18.000 obrtnika s područja Zagreba i Zagrebačke županije.

„To nije malo, svaki četvrti obrtnik u Republici Hrvatskoj, čak i nešto više, ostvaruje svoje interese preko naše komore“, za svečanosti je rekao njezin predsjednik Mirza Šabić i naglasio dobru suradnju s Gradom i Županijom. „Radili smo zajedno na donošenju mjera za zaštitu tradicijskih obrta i njihovo očuvanje. Radili smo na poticajnim mjerama za razvoj obrtništva, na zajedničkom pristupu oko promocija obrtničkih zanimanja, obrazovanja za obrtništvo i cjeloživotnog učenja“, rekao je. Založio se za energičnije sprečavanja rada 'na crno' te promjenu propisa koji koče poslovanje obrtnika.

Govoreći o suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta Šabić je rekao da se nada da će ona rezultirati propisima i zakonima sličnim onima u europskim zemljama koje su prepoznale nacionalnu, gospodarsku i stratešku važnost obrta kao nukleusa gospodarstva, utemeljenog na obitelji, tradiciji i zajedništvu. „Vjerujem da ćemo pronaći odgovore na izazove koji su pred nama te omogućiti opstanak tradicijskih i brži razvoj proizvodnih obrta“, nadodao je Šabić.

Dragutin Ranogajac, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, rekao je uz ostalo da obrtnici „jedva preživljavaju pod teretom parafiskalnih nameta“, spomenuvši HDS ZAMP i javnobilježničke naknade. Nadica Žužak, pomoćnica ministra obrta, pozvala je obrtnike da apliciraju na natječaje resornoga ministarstva, dok je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić obrtnike nazvao „embrijem zagrebačkog poduzetništva“.



U ime Županije svečanosti je prisustvovao Damir Fašaić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo. Govorio je o poticajnim mjerama za obrtnike, poput subvencije kamate poduzetničkih kredita, bespovratnih potpora, raznih edukacija, sufinanciranja nastupa na sajmovima te zajedničkim projektima koje provode Županija i Obrtnička komora Zagreb.

Uz dodjelu majstorskih diploma (elektroinstalaterima, automehaničarima, soboslikarima, kuharima, natkonobarima, kozmetičarima...), tradicionalno su uručena i komorska priznanja. Zlatnu statuu, najviše priznanje Komore koje se dodjeljuje za postignute značajne poslovne rezultate, očuvanje obiteljske tradicije te postignute uspjehe na raznim manifestacijama, primio je, uz dvojicu zagrebačkih obrtnika, Marijan Karlović iz Udruženja obrtnika Samobor (UO Samobor), dok je Zlatna plaketa, zaslužnima za razvoj i promidžbu obrtništva te dugogodišnji rad u tijelima Komore, dodijeljena Stjepanu Severu iz UO Vrbovec, Renati Kruhan iz UO Samobor, Branku Lisičaku iz UO Sveti Ivan Zelina, Stjepanu Budinskom iz UO Ivanić-Grad i Sanji Ravenšćak iz UO Jastrebarsko.

Za promidžbu obrtništva Zlatnu diplomu komore primili su Kornelija Maršalek i Nenad Kožar iz UO Vrbovec, a za izuzetan doprinos u obrazovanju naučnika Marijan Kovačić iz UO Velika Gorica. Za promidžbene aktivnosti i praćenje obrtništva na području Zagrebačke županije priznanje Zlatni krug uručeno je Radio Jaski i Radio Martinu.