Predstavljeni rezultati Studije izvodljivosti za projekt Greenway



Predstavljeni su rezultati Studije izvodljivosti za projekt Greenway - državna glavna biciklistička ruta br. 2, koja je pokazala njegovu održivost.

Prisustvujući predstavljanju rezultata Studije izvodljivosti, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić je rekao da će se realizacijom ovoga projekta, na prostorima kojima prolazi ruta, prije svega, razvijati turizam. „Razvojem turizma razvijat će se i druge gospodarske grane, a time će se događati i nova zapošljavanja, što je bitno i za Županiju i za Grad Zagreb. U Europi ima oko 20 milijuna aktivnih cikloturista, siguran sam da će dio njih doći na ovu stazu i osjetiti povijesne, kulturne i tradicijske blagodati županije“, rekao je župan Kožić, dok je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić istaknuo da unatoč administrativnim granicama, između Grada Zagreba i Zagrebačke županije u „projektima nema granica i barijera“.

U sklopu Europskog fonda za regionalni razvoj, kroz Operativni program „Promet“, izradu Studije sufinancirala je Europska unija. Nositelj projekta Greenway je Grad Zagreb, a partner Zagrebačka županija, te on predviđa gradnju biciklističke staze, u dužini oko 121,6 kilometara, od granice s Republikom Slovenijom do Lijevog Dubrovčaka, Ivanić-Grad. Staza slijedi tok rijeke Save, a procijenjena vrijednost investicije od oko 16 milijuna eura uključuje sve potrebne aktivnosti - od izrade tehničke dokumentacije do same gradnje staze s kompletnom komunalnom infrastrukturom, asfaltiranom krunom nasipa eko-asfaltom, ekološkom rasvjetom, odmorištima, parkiralištima, punjačima za električne bicikle, info oznakama itd.

Za realizaciju projekta, 85 posto potrebnih sredstava planira se osigurati iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 15 posto, svaki na svome području, osigurali bi Grad Zagreb i Zagrebačka županija.