Otvorena izložba fotografija „Ptice - savršenstvo ljepote“



Izložba fotografija „Ptice – savršenstvo ljepote“ veleposlanika Republike Poljske u Republici Hrvatskoj, Macieja Szymanskog otvorena je u Dugom Selu povodom Svjetskog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode Republike Hrvatske.

Izložbu su postavili Javna ustanova „Zeleni prsten“ u suradnji s Osnovnom školom „Ivan Benković“, a sam cilj izložbe je, osim prikazivanja fotografija ptica u različitim meteorološkim uvjetima, godišnjim dobima i stadijima aktivnosti, upoznati učenike s Poljskom te njenim geografskim i povijesnim aspektima. Na izložbi se moglo vidjeti oko osamdeset fotografija nastalih u nekoliko europskih zemalja od 2007. godine do danas.



„Modeli su izuzetno plašljivi, vrlo pokretni i aktivni, a često obitavaju i na teškim i nepristupačnim terenima“, rekao je autor izložbe koji se promatranjem ptica bavi više od 25 godina, a fotografira ih zadnjih desetak godina. Martina Glasnović, ravnateljica JU „Zeleni prsten“ dodala je kako „zaštita prirode ne poznaje granice i upravo su zato ptice najbolji pokazatelj za praćenje i razumijevanje stanja i promjena u okolišu“.



U ime Zagrebačke županije izložbu je otvorio izaslanik župana, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Ante Mandarić.