Izaslanstvo kineske pokrajine Jiangsu posjetilo Županiju



U sklopu obilaska nekoliko srednjoeuropskih zemalja, Zagrebačku županiju posjetilo je danas izaslanstvo kineske pokrajine Jiangsu.

S domaćinom, zamjenikom župana Rudolfom Vujevićem, te njegovim suradnicima, gosti iz Kine razgovarali su o mogućnosti uspostave prijateljskih odnosa i suradnje. Trenutno ova pokrajina, koja se prostire na istoku Kine, s blizu 80 milijuna stanovnika, ima uspostavljenu suradnju s oko 200 gradova i regija širom svijeta.



„Hrvatska ima jako dobar geografski položaj, dobru infrastrukturu i kvalitetne ljudske resurse. Također, na nju možemo gledati kao na 'jako dobra vrata za naša poduzeća'. Stoga naš posjet ne znači samo upoznati prijatelja, nego upoznati i okolnosti za moguća ulaganja“, rekao je Zhang Jisheng, generalni direktor Povjerenstva za gospodarstvo Pokrajinskog odbora Jiangsua i voditelj kineskoga izaslanstva. Među gostima iz Kine bilo je nekoliko predsjednika uprave tamošnjih trgovačkih društava, zainteresiranih za investiranje u Europi, posebno u visoko-tehnološku industriju te turizam.



„Sama će poduzeće istražiti i ocijeniti na koje područje ulagati“, rekao je Jisheng, a Min Xiaochao, predsjednik uprave dvaju trgovačkih društava, za financiranje i leasing te investicije i razvoj, dodao da kineski investitori žele ulagati u već razvijena područja koja imaju budućnost.

Upoznavši goste sa značajkama Zagrebačke županije, zamjenik župana Rudolf Vujević rekao je da su njezine prednosti prometni i geografski položaj. „Na našem području, koje okružuje glavni grad Hrvatske, posluje dosta firmi. Imamo razvijene poduzetničke zone, neke od njih odmah su spremne primiti investitore. Preduvjet bilo kakve suradnje su prijateljski odnosi, a mi vam to nudimo. Nadam se da ćete naći svoje interese u Zagrebačkoj županiji i Republici Hrvatskoj, rekao je Vujević, pobliže upoznavši goste sa Specijalnom bolnicom „Naftalan“, jedinstvenom u svijetu za liječenje psorijaze.



Nakon razgovora s izaslanstvom Županije, gosti iz Kine, s kojima je bila i kineska veleposlanica u Republici Hrvatskoj, Deng Ying, obišli su Samobor. Posjetili su tvrtku „Kristal Samobor“ u kojoj se kamenim brusom, isključivo ručnim radom, izrađuju kristalne čaše, kaleži, plate, tanjuri, vaze i zdjele. Neki od ovih predmeta krase i kinesko veleposlanstvo u Zagrebu. Inače, sjeverni dio pokrajine Jiangsu poznat je upravo po proizvodnji kristala, koji se izvozi po cijelome svijetu.