Održana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije



Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je Godišnje izvješće o izvršenju Proračuna Zagrebačke županije za 2014. godinu prema kojem su ostvareni ukupni prihodi u iznosu od 302.756.419,36 kn i ispunjeni su na razini 97,25 posto. Ukupni rashodi u 2014. godini iznosili su 286.906.528,50 kn odnosno 92,16 posto od tekućeg plana.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić izrazio je zadovoljstvo ostvarenom realizacijom. „Najveći dio prihodovne strane Proračuna, oko 70 posto, ostvaruje se iz Poreza na dohodak što znači da gospodarstvo Zagrebačke županije kvalitetno funkcionira“ – izjavio je Kožić. Podsjetio je i kako Zagrebačka županija na kraju 2014. godine bilježi porast broja zaposlenih za 0,1 posto, dok je zaposlenost na razini države u padu za 0,3 posto, a u Zagrebu za 0,6 posto. Međutim s obzirom na izmjene Zakona o porezu na dohodak koji je na snagu stupio u siječnju 2015. godine, Zagrebačka županija s 30. travnja 2015. godine bilježi manjak prihoda od 11,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2014. godine.



Prihvaćeno je Izvješće Policijske uprave zagrebačke o stanju i kretanju osnovnih sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije u 2014. godini koje je predstavio načelnik PUZ-a Goran Burušić. Tijekom 2014. godine na području Županije zabilježeno je 2.663 kaznenih djela, 2.035 prometnih nesreća te 4.088 prekršaja protiv javnog reda i mira i drugih zakona. U odnosu na isto razdoblje 2013. godine kriminalitet je u padu za 13,7 posto, a razriješenost slučajeva je niža za 1,8 posto. Područje Zagrebačke županije, s aspekta sigurnosti, ocijenjeno je kao izuzetno sigurno i poželjno za život. Burušić je predložio osnivanje Vijeća za prevenciju za područje Zagrebačke županije.



Županijska skupština Zagrebačke županije inicirat će pokretanje postupka izmjena i dopuna Zakona o sustavu obrane od tuče – odlučeno je na sjednici. Očekuje se da će isto napraviti i mnoge druge županije, a prijedlog izmjena već je, Ministarstvu poljoprivrede, uputila i Hrvatska zajednica županija. Naime, u članka 13. (stavak 1) spomenutog Zakona stoji da se novčana sredstva za provođenje rada obrane od tuče osiguravaju iz sljedećih izvora „u visini do: 1% od sredstava proračuna županija na branjenom području“. Zbog činjenice da iznos nije precizno definiran, već u Zakonu stoji do 1 posto, od 12 županija koje su obuhvaćene Zakonom, samo su njih dvije uplaćivale cijelih 1 posto, a drugih 10 je uplaćivalo iznose do 1 posto, kao i Zagrebačka županija. Prema stavu Državnog hidrometeorološkog zavoda i Državnog odvjetništva sve županije trebale su uplatiti iznos od 1 posto, a ne do 1 posto. Ovom inicijativom, Županijska skupština Zagrebačke županije traži, među ostalim, precizno definiranje odredbi o financiranju kako se ovakvi slučajevi ne bi više ponavljali.



Za vrijeme aktualnog sata vijećnici su postavljali pitanja o tijeku izgradnje OŠ Bedenica; što je županija učinila na projektu izgradnje nove osnovne škole u Jastrebarskom; o problematici subvencioniranje prijevoza učenika srednjih škola koje prevoze Samoborček i Autoturist, hoće li županija osnovati Centar izvrsnosti, te na koji način se može inicirati da neka škola ili javna ustanova dobije ime uglednih ličnosti s područja županije. Interesiralo ih je i što Županija poduzima po pitanju izgradnje infrastrukture za implementaciju širokopojasnog Interneta.

Velik interes izazvala je problematika realizacije županijskog Centra za zbrinjavanje otpada koja je postala upitna nakon što je Vlada RH donijela Izmjene Plana gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2007.-2015. Župan Kožić je izvijestio vijećnike kako je na jučerašnjem sastanku s ministrom Zmajlovićem rečeno da Zagrebačka županija, Sisačko-moslavačka županija i Grad Zagreb moraju raditi zajedničku studiju izvodljivosti za gradnju regionalnog centra. „Dali su nam do znanja da nećemo dobiti novac od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te fondova EU, međutim čini mi se da to nije istina. Kako Dubrovačko-neretvanska, Šibensko-kninska, Istarska i Primorsko-goranska županija mogu imati županijski centar i njihovo financiranje nije upitno, a naše jest, iako smo puno veći?“ – pitao se Kožić zaključivši kako očito resorno Ministarstvo želi otpad iz cijele regije smjestiti upravo u Zagrebačku županiju. Podsjetio je i kako Ivanić-Grad zasigurno neće htjeti primiti otpad iz cijele regije, umjesto samo iz Zagrebačke županije.