Hrvatska zajednica županija traži izmjenu Zakona o sustavu obrane od tuče



Na 36. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održanoj 30. travnja u Skradinu razgovaralo se, između ostalog, i o problematici funkcioniranja sustava obrane od tuče. Na prijedlog Radne skupine za financije i proračun, Hrvatska zajednica županija uputila je Ministarstvu poljoprivrede prijedlog izmjena Zakona o sustavu obrane od tuče (NN 53/01).

Predlaže se promjena članka 13. (stavak 1) na način da se umjesto izraza „u visini do“  koristi izraz „u visini od“. Naime, navedena odredba ostavlja mogućnost svakoj županiji da osigura novčana sredstva od 0,1 do 1 posto te se stoga traži preciziranje odredbe o financiranju. Hrvatska zajednica županija smatra da navedeni zakon nije u skladu sa ustavnim načelom vladavine prava, odnosno sa zahtjevom za određenošću i preciznošću pravne norme.

„Ovo je značajan problem. Oko 12 županija je obuhvaćeno Zakonom o sustavu obrane od tuče koji nije adekvatno definiran i zbog toga imamo velikih problema. Samo dvije županije su uplatile cijelih 1 posto, a ostalih 10 je uplaćivalo iznose do 1 posto, zato što norma nije jasno definirana. Stav ravnatelja Državnog hidrometeorološkog zavoda je da oni moraju naplaćivati ono što je zakonom propisano te su predmet predali Državnom odvjetništvu“, istaknuo je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Podsjetio je i kako struka smatra da je postojeći sustav obrane od tuče neučinkovit, da treba prestati s upotrebom raketne komponente te da se provedba operativnog sustava obrane od tuče treba vršiti isključivo prizemnim generatorima. To je, kako kaže Kožić, i stav Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Zaključeno je da je interes i legitimno pravo svake jedinice lokalne i regionalne samouprave da u vrijeme donošenja svojeg proračuna zna koje su joj zakonom propisane obveze i da mu te obveze jamče jednak položaj i prava u jednakoj situaciji s drugim jedinicama lokalne samouprave, a osobito u pogledu financiranja tih obveza.