Obilježen Dan Europe



Osmogodišnja škola „Ivan Benković“ u Dugom Selu bila je domaćin središnje županijske svečanosti u prigodi Dana Europe, 9. svibnja. „Uvijek smo bili Europljani, no formalnim ulaskom u Europsku uniju otvorile su se veće mogućnosti da naše zamisli pretočimo u djela kako bi svima bilo bolje“, poručeno je s obilježavanja.

Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju, naglasio je da se Europa ujedinila na različitostima, zbog čega i ima perspektivu. „Poruka Dana Europe je da se i mi moramo ujediniti u različitosti, biti više tolerantni, ali i solidarni, pomagati jedni drugima. Koliko ćemo iskoristiti od onoga što pruža Europa ovisi o nama samima. Mjesta za to ima!“, rekao je pročelnik Kraljičković, dodavši da smo ulaskom u Europsku uniju u prilici pokazati koliko smo doista Europljani.

Stipo Velić, gradonačelnik Dugog Sela, izjavio je da ovaj grad „dosta toga može ponuditi Europi“. „Grad smo s najvećim prirastom stanovništva u Zagrebačkoj županiji, smješten na križanju željezničkih pruga, na izlazu na autocestu, s dosta kvalitetnom industrijskom zonom koja može privući poduzetnike“, rekao je gradonačelnik Velić, podsjetivši da Dugo Selo ima dobru suradnju s francuskim kantonom Saint Simon. „Naša je civilizacija i kultura europska. Europa smo bili i prije službenog ulaska u Europsku uniju“, dodao je gradonačelnik Velić.

U sklopu svečanosti promovirana je knjižica Kulturna i vjerska baština Svetog Martina u Dugom Selu, nastala u sklopu istoimena projekta kojega je OŠ „Ivan Benković“ pokrenula prije dvije godine. „Kroz likovno i literarno stvaralaštvo željeli smo upoznati bogatstvo vjerske baštine Sv. Martina te bolje upoznati naš grad i zavičaj“, rečeno je. „Na Sv. Martinu kao Europljaninu 'gradimo' priču povezivanja s drugim školama unutar, ali i izvan granica Republike Hrvatske, što je u europskom duhu“, poručio je Banko Goleš, ravnatelj OŠ „Ivan Benković“.