Grad Vrbovec dobio seljačku tržnicu



Zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović uručio je certifikate obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja će na vrbovečkoj seljačkoj tržnici prodavati domaće proizvode.

Certifikat, ujedno i pravo korištenja znaka „Proizvodi hrvatskih seljaka“, dobilo je 12 poljoprivrednih gospodarstava, a grad Vrbovec je 15. grad u Republici Hrvatskoj uključen u projekt „Certificiranje seljačke tržnice“, realiziran u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica i Savjetodavnom službom.

„Ovakvi certifikati su dobar način da mali proizvođači uspiju. Gledajući globalno, Hrvatska je ušla u Europsku uniju, veliku zajednicu gdje ne može konkurirati količinom, ali može kvalitetom. No, da bi ta kvaliteta bila priznata, ona se mora certificirati. Certifikati su dobrobit ne samo za proizvođače, nego i za kupce koji sada znaju što kupuju i što će jesti“, rekao je zamjenik Tomljenović. Ispričao je da Zagrebačka županija nije direktno uključena u ovaj projekt, no kroz sve mjere kojima potiče poljoprivredu - od sadnje do prodaje, omogućila je dobrom djelu poljoprivrednih gospodarstava da se u njega uključe.



Za Vladimira Bregovića, gradonačelnika Vrbovca, sigurnost hrane mora biti na prvom mjestu, pa se kroz ovakve certifikate, naglasio je, potrošačima daje jamstvo da je kupljeno sto posto domaće i zdravo. „Na tržnicama se dosta kupuje, no u mnogim slučajevima podrijetlo hrane je upitno“, rekao je Bregović.

Na vrbovečkoj tržnici, kojom gospodari Komunalac Vrbovec, utorkom i subotom poljoprivredne proizvode mogu prodavati i prekupci, dakle oni koji robu kupe na zelenoj tržnici, pa je ovdje preprodaju, no svaka druga nedjelja će odsad biti rezervirana samo za proizvode s certificiranih poljoprivrednih gospodarstava.