Ne želimo otpad iz Zagreba i Sisačko-moslavačke županije!



Vlada RH želi nam nametnuti otpad iz Zagreba i Sisačko-moslavačke županije, a naš projekt gradnje Županijskog centra za gospodarenje otpadom, za kojeg smo u proteklih sedam godina izdvojili značajna sredstva i za čiju realizaciju imamo suglasnost svih naših gradova i općina, vraća na početak - zaključio je na konferenciji za medije župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Reakcija je ovo na prošlotjednu sjednicu Vlade i donošenje Izmjena Plana gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2007.-2015.

U spomenutom Planu stoji „Za CGO Tarno i CGO Zagreb potrebno je izraditi zajedničku studiju izvedivosti koja će opravdati izgradnju tih centara u odnosu na mogućnost zbrinjavanja komunalnog otpada s područja Grada Zagreba, Zagrebačke županije i dijela Sisačko-moslavačke županije.“

„Pristanak naših gradova i općina imamo za realizaciju županijskog koncepta tj. da se na lokaciji Tarno u Ivanić-Gradu gradi Centar za gospodarenje otpadom na koji bi se dovozio otpad isključivo iz naše županije. Ova lokacija, nakon provedenih istražnih radnji, pokazala se najbolja, ali za količine otpada potrebne za našu županiju, a ne za najmnogoljudniji grad u državi i još jednu županiju dodatno“ - istaknuo je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Zapitao se i tko će sada stanovnicima Ivanić-Grada objasniti zašto im se u edukativnim kampanjama govorilo jedno, a sad postoji mogućnost da im se nametnu višestruke količine otpada iz cijele regije. „Tko će stanovnicima Zagrebačke županije objasniti zašto plaćamo penale jer projekt koji Vlada želi je nemoguće izvesti do 31. prosinca 2018. godine? Očito se na ovaj način kažnjava one koji su na vrijeme radili i sve pripremili, dok su drugi kasnili“ – istaknuo je Kožić.

„Smatram kako je Zagrebačka županija sa svojih 320.000 stanovnika dovoljno velika za vlastiti centar za gospodarenje otpadom“ – rekao je Dražen Bošnjaković, predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije pojasnivši kako su svi Skupštinski akti donošeni isključivo kako bi se realizirao Županijski koncept gospodarenja otpadom.

Svoje nezadovoljstvo ovakvim ishodom izrazio je i gradonačelnik Ivanić-Grada, Javor Bojan Leš: „Ova Vladina odluka izazvala je nezadovoljstvo među našim sugrađanima koji nisu spremni prihvatiti otpad iz cijele regije. Vladu očito ne interesira mišljenje lokalne zajednice.“

Na konferenciji za medije rečeno je da su resorno Ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša bili upoznati sa svim aktivnostima vezanim za Županijski centar za gospodarenje otpadom. Tako je Trgovačko društvo Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije (GOZŽ) 16. prosinca 2014. godine pokrenulo postupak Javne nabave za izradu Studije izvodljivosti za uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području Zagrebačke županije koja je nužna za prijavu projekta za sufinanciranje iz EU Kohezijskog fonda. GOZŽ dobilo je suglasnost Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za provođenje postupka javne nabave.

Međutim, nekoliko dana prije, 5. prosinca 2014. godine Ministarstvo zaštite okoliša i prirode objavilo je informaciju o izradi Nacrta izmjena i dopuna Plana gospodarenja otpadom (PGO) u RH za razdoblje 2007. – 2015. godine i otvara savjetovanje sa zainteresiranom javnošću s rokom za očitovanje do 5. siječnja 2015. godine. Zagrebačka županija aktivno je sudjelovala u ovom procesu i točno pojasnila razloge radi kojih je nemoguće sada novi „regionalni koncept“ graditi na bazi onog „županijskog“, ali navedeni razlozi očito nisu prihvaćeni.