U posjetu Zagrebačkoj županiji boravi izaslanstvo Mazowietskog Vojvodstva



U posjetu Zagrebačkoj županiji boravi izaslanstvo Mazowietskog Vojvodstva, Republika Poljska, predvođeno maršalom Adamom Struzikom. Želja je uspostaviti suradnju dviju regija, koja bi, prije svega, rezultirala zajedničkim europskim projektima, posebno u okviru programa Interreg Europe, program europske teritorijalne suradnje te programa transnacionalne suradnje Središnja Europa 2014.-2020.

„Regionalna politika srž je Europske unije. Naše vojvodstvo brine o cestama, željeznici, zdravstvu, zaštiti okoliša, poljoprivredi, ruralnom razvoju, edukaciji, obrazovanju, kulturi... Postoji široki spektar moguće suradnje“, za razgovora sa županom Zagrebačke županije Stjepanom Kožićem, njegovim zamjenicima Rudolfom Vujevićem i Damirom Tomljenovićem te predsjednikom Županijske skupštine Zagrebačke županije Draženom Bošnjakovićem, sa suradnicima, naglasio je maršal Struzik. Dogovoreno je da se krene s pripremom nacrta sporazuma o suradnji, koji će, kada bude usuglašen i potpisan, točno definirati područja zajedničkih interesa.



„Imamo iskustva s EU fondovima, članica smo Europske unije 11 godina, želimo vam prenijeti ova iskustva i znanje. Otvoreni smo za pomoć, savjete, sve oblike suradnje. Ispred nas je široka paleta izazova. Ne preostaje nam ništa nego pokrenuti se i početi raditi. Jako nam je stalo da naši odnosi budu partnerski, da jedni prema drugima budemo otvoreni. Na nas možete računati kao na prijatelje!“,  rekao je maršal Struzik, pozvavši župana Kožića u posjet Poljskoj na Forum hrvatsko-poljskih regija koji će se održati sredinom lipnja.



Govoreći o suradnji, župan Kožić je rekao da ona, kroz određene projekte koji će se zajedno realizirati, treba rezultirati kvalitetnijim životom. „Vidljive su velike mogućnosti suradnje“, rekao je. Gostima iz Poljske predstavio je strateške projekte Županije koji se planiraju realizirati novcem EU fondova, prije svega Regionalni vodoopskrbni sustav „Zagreb-istok“, vrijedan preko 100 milijuna eura, Centar za gospodarenje otpadom, vrijednosti oko 50 milijuna eura te projekt Integriranog javnog prijevoza na području Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije, također „težak“ više od 100 milijuna eura. Tu su i projekti regulacije rijeke Save, širokopojasnog interneta te gradnja žičare do vrha Sljemena, s krakom prema općini Bistra. Europskim novcem, pojasnio je župan Kožić, planira se realizirati i gradnja druge faze Distributivnog centra za voće i povrće, odnosno gradnja ULO hladnjače. „Budućim sporazumom želimo unaprijediti regionalnu suradnju. Formirat ćemo uže grupe koje će pripremati zajedničke projekte i sudjelovati u njihovoj konkretnoj realizaciji“, po završetku sastanka izjavio je župan Kožić.



Mazowietsko vojvodstvo, koje teritorijalno obuhvaća i glavni poljski grad - Varšavu, ima preko 5,3 milijuna stanovnika. Tijekom boravka u županiji, izaslanstvo ove poljske regije obišlo je Duhovno-obrazovni centar „Marijin dvor - Lužnica“, gdje se posebno zanimalo za obnovljive izvore energije, koji su primijenjeni zahvaljujući i financijskoj podršci Zagrebačke županije. Boravilo je i u Specijalnoj bolnici „Naftalan“ u Ivanić-Gradu. Ravnatelj ove zdravstvene ustanove Goran Maričić goste je, uz ostalo, upoznao s planom proširenja smještajnih kapaciteta, gradnjom hotela s dodatnih 120 kreveta te gradnjom zatvorenih i otvorenog bazena. „Projekt je gotov, za njega imamo građevinsku dozvolu te investicijsku studiju koja pokazuje isplativost ulaganja“, pojasnio je ravnatelj Maričić.

Gosti iz Poljske danas će obići Distributivni centar za voće i povrće u Velikoj Gorici.