Susret s predsjednicima udruženja obrtnika i novim predsjednikom OK Zagreb



Župan Stjepan Kožić održao je sastanak s novim predsjednikom Obrtničke komore Zagreb Mirzom Šabić i predsjednicima Udruženja obrtnika gradova Zagrebačke županije.

Uvodno je župan iznio niz podatka o konkurentnosti Zagrebačke županije i povećanju broja zaposlenih na njezinu prostoru krajem 2014., u odnosu na kraj 2013., te s ponosom rekao da se investicije u Zagrebačkoj županiji „ipak događaju“. „One se vežu i uz gradnju objekata, a za što su potrebne i obrtničke djelatnosti“, rekao je župan. 

„Kolege iz udruženja obrtnika zadovoljne su dosadašnjom suradnjom sa Zagrebačkom županijom, nema razloga da ona ubuduće ne bude još i bolja“, za susreta sa županom Stjepanom Kožićem i njegovim zamjenikom Rudolfom Vujevićem, rekao je novoizabrani predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić. U nastupnom posjetu Županiji bio je zajedno s predsjednicima lokalnih udruženja obrtnika, među kojima Ivan Leščić UO Vrbovca i Jasenka Jančić UO Zaprešića od nedavno obnašaju i dužnost potpredsjednika OK Zagreb.



Među ostalim, razgovaralo se o inicijativi obrtnika da u svojim udruženjima, preko mjere Vlade Republike Hrvatske za zapošljavanje mladih, zaposle pripravnike koji bi, uz ostalo, pisali EU projekte. Od Županije su zatražili pomoć oko njihove dodatne edukacije, pa je dogovoreno da se o tome detaljnije razgovara na sastanku predstavnika OK Zagreb i Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije, kao mogućem nositelju osposobljavanja pripravnika za pripremu EU projekata. Novac za edukaciju, rečeno je, može se dobiti od nadležnih ministarstava. Podržavši ovakvu inicijativu, župan Kožić je rekao da je „pristup EU fondovima zajednička zadaća, jer domaća je komponenta sve slabija“.

„I dalje ćemo ulagati napore kako bi pomogli obrtnicima“, naglasio je župan Kožić, dodavši da će se u budućem vremenu razgovarati i o mogućnosti unapređenja stipendiranja učenika koji se školuju za obrtnička zanimanja, a što je također bila inicijativa prisutnih predsjednika udruženja obrtnika.

„Obrazovanje je vrlo bitno. Danas trebamo ulagati ne samo u strojeve, nego i sami u sebe kako bi mogli pratiti trendove i bili konkurentni na tržištu“, rekao je Šabić, dodavši da gospodarska situacija u Republici Hrvatskoj nije mimoišla obrtnike, koji imaju sve manje novca i tržišta, ali imaju i emocije budući „obrtništvo nije čisto poduzetništvo, već način života“. Čelnike Županije Šabić je ukratko upoznao i s mogućnostima okrupnjavanja komorskoga sustava kako bi on bio što efikasniji.