Potpisani Ugovori u pilot projektu „e-Škole“



Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta bilo je danas domaćin potpisivanju Ugovora u pilot projektu „e-Škole: Razvoj sustava digitalne zrelosti škola“ u koji se s područja Zagrebačke županije uključila Osnovna škola „Ivana Perkovca“ iz Šenkovca. Projekt će se provoditi od 1. ožujka 2015. do 28. veljače 2018. godine.

Cilj projekta „e-Škole“ je razviti sustav digitalno zrelih škola u kojima će adekvatna upotreba informacijske i komunikacijske tehnologije doprinijeti učinkovitom i transparentnom upravljanju školom. Također, cilj je unaprijediti digitalnu kompetentnost nastavnika koji će biti spremniji za inovaciju vlastitih pedagoških praksi te obrazovati digitalno kompetentne učenike spremne za nastavak školovanja i konkurentne na tržištu rada. 

Na Javni poziv objavljen 20. prosinca 2014. godine javilo se 755 škola od kojih je za projekt odabrano njih 150, a prvih 20 škola započinje s pilot projektom u rujnu ove godine. Predstavnici škola te Županije i Gradovi osnivači škola sklopili su Ugovor s nositeljem projekta, Hrvatskom istraživačkom mrežom CARNet. Ispred Zagrebačke županije Ugovor je potpisao pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Vjeran Štublin te ispred Osnovne škole „Ivana Perkovca“ ravnateljica Vesna Javor.



Zamjenica ravnatelja CARNet-a, ujedno i voditeljica projekta Andrijana Prskalo Maček istaknula je kako se nada velikom uspjehu i dobrim rezultatima. „Za projekt 'e-Škole' planirana su sredstva u iznosu od 180 milijuna eura i nadamo se kako će do 2022. godine Hrvatska imati minimalno 840 digitalno unaprijeđenih škola“, rekla je Prskalo Maček. Ravnatelj CARNet-a Zvonimir Stanić također vjeruje u uspjeh projekta. „Siguran sam kako će djeca koja će koristiti ovaj projekt razviti sposobnost analitičkog i kritičkog razmišljanja, a ne samo učiti enciklopedijski. Nadam se kako će nakon završetka školovanja biti spremni za život u 21. stoljeću“, zaključio je ravnatelj Stanić.

Prema Ugovoru CARNet se obvezao u školama uspostaviti funkcionalnu bežičnu lokalnu mrežu, opremiti zaposlenike škole računalnim uređajima, opremiti minimalno jednu učionicu po školi tabletima i prezentacijskom opremom, omogućiti školi korištenje e-Dnevnika i sustava e-učionice. Isto tako, školama će se osigurati korištenje sustava za vođenje poslovnih procesa te sustav za upravljanje mobilnim uređajima, a naglasak je stavljen na osiguravanje edukacije zaposlenicima škole za korištenje spomenute opreme i sustava.

Pilot projekt „e-Škole“ poslužit će za testiranje i evaluaciju organizacijskih, tehnoloških i obrazovnih pretpostavki uvođenja informacijske i komunikacijske tehnologije u obrazovne procese, na uzorku od 10 posto škola u Republici Hrvatskoj. Rezultat pilot projekta trebao bi biti donošenje preporuka za uvođenje sustava digitalno zrelih škola i odabir modela za cijeli sustav osnovnog i srednjeg školstva.

U ime škola okupljenima se obratila ravnateljica OŠ „Dragutina Tadijanovića“ iz Vukovara Lidija Miletić. „Vjerujem kako je ovaj projekt čin iskoraka prema obrazovanju sutrašnjice! Mi predstavljamo Hrvatsku u malom. Nadam se kako će se kroz projekt učenici povezati i razmjenjivati iskustva na školskoj, županijskoj, međužupanijskoj i državnoj razini“, rekla je ravnateljica Miletić.