Samoborski proljetni sajam



U Samoboru je ovog vikenda uz sudjelovanje osamdesetak proizvođača domaćih, tradicijskih i obrtničkih proizvoda, održan 11. proljetni sajam.

Organizirao ga je Grad Samobor, kako bi se, napomenuo je gradonačelnik Krešo Beljak, ponovno istaknule vrijednosti kojima se Samobor ponosi - tradicijom, obiteljskom proizvodnjom te očuvanjem vlastita identiteta. Proljetni sajam, rekao je, uz razne povijesne spomenike, folklor i drugu nematerijalnu baštinu obogaćuje turističku ponudu grada. „Unatoč krizi naši se poduzetnici dobro snalaze, što se vidi po punjenju gradskoga proračuna koji je, slobodno mogu reći, bolji nego ikada“, poručio je gradonačelnik Beljak.



Sajam je otvorio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. „Dobro je što, unatoč svim teškoćama, obrtništvo u Samoboru funkcionira, što novu ponudu pruža i žiteljima ovoga grada, ali i puno šire“, rekao je župan Kožić. Pozvao je obrtnike, poduzetnike, vlasnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava... da se jave na otvorene natječaje županijskih odjela za poljoprivredu, gospodarstvo i EU fondove. „Trudimo se pripomoći svim djelatnostima kako bi se napravili kvalitetni programi kojima se mogu povući sredstva iz EU fondova, jer bez njih će biti još teže“, rekao je župan Kožić.

Marijan Karlović, predsjednik Udruženja obrtnika Samobora, naglasio je važnost obrtničkih zanimanja, dodavši da su ciljevi samoborskog Udruženja okrenuti obrazovanju i EU fondovima. „Udruženje sudjeluje u šest europskih projekata, ukupne vrijednosti 3 milijuna eura“, rekao je Karlović.



Za svečanosti otvorenja sajma, koji je okupio proizvođače rukotvorina, etno nakita, suvenira, licitarskih i medičarskih proizvoda, sira, vina, voćnih rakija i likera, meda, kolača, kruha, ljekovitog bilja, suhomesnatih proizvoda..., prisutnima su uspjeh u sajmovanju poželjeli predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajac i novoizabrani predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić. „Ponosni smo na ono što izlažu naši obrtnici“, rekao je Šabić, a Ranogajac naglasio da zajedništvo Grada, Županije i obrtnika mogu na ovakvim sajmovima pružiti 'rapsodiju mirisa i okusa te novih proizvoda'. „Ovo je već sedma 'gladna godina', no raduje sjaj u očima ljudi koji ovdje nude svoje proizvode, koji s veseljem govore o tome što su u svojim obrtničkim radionicama stvorili zajedno sa svojim obiteljima“, rekao je Ranogajac, dodavši da obrazovanje obrtnika nema alternative. „HOK se zalaže za strukovno obrazovanje, poštujemo liječnike i odvjetnike, ali bez obrtnika svijet bi se raspao“, rekao je.

U sklopu dvodnevna sajma održan je 6. festival samoborske češnofke, upriličen je Dan otvorenih vrata Udruge Zlatna šajba, a nastupe su imali dječji zborovi, plesni studiji, vokalni ansambli, mažoretkinje i kulturno-umjetnička društva.