Otvorena izložba pisanica Ljiljane Matejčić



U prostorijama Turističke zajednice Zagrebačke županije, gradonačelnik Samobora, Krešimir Beljak otvorio je izložbu pisanica Ljiljane Matejčić na kojoj su predstavljene unikatno izrezbarene pisanice.

Autorica izrađuje pisanice od guščjih jaja više od dva desetljeća, a cijeli postupak stvaranja pisanica nije nimalo jednostavan. Jaja se prvo čiste, suše i ispuhuju nakon čega se motivi oslikavaju na ljusci, a tek onda slijedi rezbarenje. Jaja se rezbare satima malim zubarskim bušilicama i preciznom tehnikom, a izrada iziskuje strpljivost. Za cjelokupnu izradu jedne pisanice potrebno je otprilike dva dana. Pisanice se rade na guščjim, ali i pačjim jajima jer upravo ona imaju određenu bjelinu, nevinost i nježnost.

„Pisanice su dio mene, moja duša, a svaka od njih ima svoju priču, koja sadrži i suze i smijeh, radost i tugu, a glavni motivi su srca, latice cvijeća, kao i ostali motivi koji izražavaju ljubav i toplinu“, rekla je Ljiljana Matejčić.

Profesor Brlek, viši kustos u Etnografskom muzeju u Zagrebu, pohvalio je izložbu rekavši kako je svaka pisanica za sebe malo remek djelo. Također, profesor je ukazao na važnost pisanica kao simbola nadolazećeg blagdana Uskrsa, pri čemu jaja označavaju rađanje novog života, baš kao što se u ovom slučaju iz običnog guščjeg jaja rađa izrezbarena pisanica.

Izložba je otvorena do 21. travnja 2015. godine, a ulaz je za sve posjetitelje slobodan.