Vatrogascima Bistre novo navalno vozilo



Novo navalno vatrogasno vozilo, vrijedno 1,9 milijuna kuna, uručeno je vatrogascima Bistre.

Nabavu su zajedno financirali Općina Bistra - leasingom na pet godina osigurala je 1,6 milijuna kuna i Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije koja je izdvojila 300.000 kuna.

„Dosad smo imali tri vozila, najstarije iz 1957., a najmlađe 1982. godine. Novo vozilo doista nam je bilo neophodno. Hvala Općini što je poduprijela našu ideju, nakon čega je nabava vozila relativno brzo i realizirana“, za njegove primopredaje rekao je Mario Špoljar, predsjednik DVD-a Bistra. Novo vozilo, Euro 6 norme, ima cisternu zapremine 3000 litara, dva navalna vitla, svaki sa 60 metara crijeva, te je u njega premještena većina opreme iz ostalih vozila DVD-a Bistra. „Godišnje imamo pedesetak intervencija, najviše otvorenoga prostora. Bilježimo do desetak požara građevina i upravo nam za takve intervencije treba brzo i pouzdano vozilo“, dodao je Špoljar.

Krešimir Gulić, načelnik Općine Bistra, smatra da je novo vozilo garancija sigurnosti za sve građane ove općine, ali i poslovne objekte koji su sagrađeni na njezinu prostoru. „Ono je sigurnost u slučaju, ne daj Bože, bilo kakve intervencije. Sigurni smo da će ono izaći iz garaže, što je za stara vozila bilo pitanje“, komentirao je Gulić.

Vozilo je nabavljeno u sklopu tzv. objedinjene nabave koju Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije provodi već sedam godina.

„Čestitam načelniku što je njegova općina imala snage i hrabrosti ući u ovaj program, iz kojega svake godine netko dobije ovakvo vozilo“, rekao je Stjepan Ptiček, predsjednik Vatrogasne Zajednice Zagrebačke Županije. Pohvalio je Županiju što unazad pet godina nije smanjivala sredstva za vatrogastvo. „Udruga smo koja je Županiji partner, koja čuva imovinu i ljude. Vodstvo Županije je to prepoznalo i još nam se nije dogodilo da je neka naša zamolba odbijena. Svi naši projekti u potpunosti su podržani“, naglasio je Ptiček.

Primopredaji novoga vozila, kasnije i godišnjoj skupštini društva, prisustvovao je i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader.