Potpisan ugovor o sufinanciranju kamate poduzetnicima



Ugovor o sudjelovanju Zagrebačke županije u programu Ministarstva poduzetništva i obrta „Kreditom do uspjeha” Mjera 1. - Kreditom do konkurentnosti, kojim se poduzetnicima s prostora Zagrebačke županije osigurava kreditni potencijal od 63 milijuna kuna, potpisali su danas u Jastrebarskom, u prostoru Drvne industrije Rubinić d.o.o., ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Ovim programom, poduzetnicima koji kreditna sredstva ulažu u proizvodne djelatnosti kamata će se sufinancirati sa četiri posto pri čemu će Ministarstvo poduzetništva i obrta sufinancirati dva postotna poena, a isto će učiniti i Zagrebačka županija. Za one koji ulažu u uslužne djelatnosti kamata će se sufinancirati s dva posto, a Ministarstvo i Županija svaki će sufinancirati kamatu s jednim postotnim poenom. „Krajnji korisnik dobit će kredit po cijeni koja je jednaka onoj u Europskoj uniji, što znači da će se inputi po prvi puta izjednačiti, da će naši poduzetnici 'u ulazu' imati jednake startne pozicije. Siguran sam da će kroz svoju uspješnost i tehnologiju pokazati da su jednako konkurentni kao i poduzetnici u Europskoj uniji“, rekao je župan Kožić, dodavši da se nada da će poduzetnici iskoristiti ovo smanjenje kamate.

Ministar Maras je rekao da će, prema procjeni, odobreni kreditni potencijal zadovoljiti 20 do 25 projekata, no bude li interesa Ministarstvo će ga i povećati. „Uvjeren sam da će u ovoj županiji interes biti velik, jer rezultati Zagrebačke županije ohrabruju. Posebno njezina konkurentnost i rast izvoza. Pozivam poduzetnike da se aktivno uključe u ovaj program, da ne oklijevaju. Ako imaju dobru ideju i poslovni plan jedini smjer kojega mogu odabrati je da idu naprijed“, rekao je Maras dodavši da je Ministarstvo poduzetništva i obrta, kroz „Poduzetnički impuls”, uložilo na prostor Zagrebačke županije zadnje tri godine gotovo 50 milijuna kuna.



Župan Kožić je podsjetio i na druge mjere pomoći kojima Županija potiče poduzetništvo, a posebno je istaknuo podatak o blagom povećanju zaposlenosti u županiji krajem 2014. godine, u odnosu na kraj 2013. godine. „Radi se o skromnom povećanju, ali u odnosu na državni trend, koji je u minusu, mislim da je ono dobro i kvalitetno“, istaknuo je župan Kožić.

U program „Kreditom do uspjeha” uključit će se i Grad Jastrebarsko, koji će kamatu odobrenog kredita za proizvodne djelatnosti sufinancirati s dodatnih jedan posto, što znači da će poduzetnicima s područja ovoga grada ona biti manja za, ukupno, pet posto.

Današnjem potpisivanju ugovora između Ministarstva poduzetništva i obrta i Zagrebačke županije prisustvovali su i predstavnici poslovnih banaka uključenih u kreditiranje, a uvodno je prisutne pozdravio Ivan Rubinić, uz sina Tomislava, suvlasnik Drvne industrije Rubinić, tvrtke koja 75 posto svoje proizvodnje izvozi. „Unatoč nikada negativnijem gospodarskom ozračju, unazad dvije godine nastavili smo s ulaganjima u proizvodnju, s posebnim naglaskom na finalizaciju naših proizvoda. Sagradili smo novu halu za izradu 'širinski' spajanih masivnih ploča od hrasta i zaposlili 20 novih radnika. Sagradili smo i novi kompleks sušara od 900 kubika te pripadajuće kotlovsko postrojenje koje za dobivanje energije koristi piljevinu, 'nus' proizvod naše proizvodnje. U ovoj godini plan je sagraditi novu proizvodnu halu za izradu 'dužinski' spajanih ploča te novi kompleks sušara od 1000 kubika s kotlovskim postrojenjem od dva megavata. Time bismo, uz zapošljavanje još dvadesetak radnika, zaokružili cijeli program izrade masivnih ploča od hrasta“, ispričao je Rubinić.

U Drvnoj industriji Rubinić, osnovanoj 1988. godine, trenutno je zaposleno 130 radnika.