Održana 5. sjednica Koordinacije za ljudska prava



Koordinacija za ljudska prava Zagrebačke županije održala je svoju 5. sjednicu na kojoj su se posebno osvrnuli na zaštitu ljudskih prava osoba s intelektualnim poteškoćama.

Muzejska pedagoginja i savjetnica u Tiflološkom muzeju u Zagrebu Željka Sušić održala je uvodno izlaganje na temu zaštite ljudskih prava osoba s intelektualnim poteškoćama. Osvrnula se na Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom koja je donesena 2007. godine i predstavlja zakonski okvir koji ih štiti od raznih oblika diskriminacije te potiče njihovo uključivanje u zajednicu. „Ovom Konvencijom, osobe s invaliditetom i intelektualnim poteškoćama, ostvarile su na primjer pravo glasa no u praksi njezine zakonske odredbe još uvijek se ne provode u cijelosti“, rekla je Sušić. Cilj je edukacijom i širenjem znanja o osobama s invaliditetom senzibilizirati širu javnost o njihovim mogućnostima i sposobnostima.



U prostoru Zagrebačke županije u suradnji s Tiflološkim muzejom i Udrugom za samozastupanje ovom prigodom postavljena je izložba radova „Imam pravo“. Izložbom se nastoji usmjeriti pozornost javnosti na prava osoba s intelektualnim poteškoćama, upoznati društvo s idejom samozastupanja te popularizirati upotrebu QR koda, Quick Response Code. Sama izložba sastoji se od 12 panoa jezično prilagođenih i QR kodom obrađenih članaka iz Konvencije o pravima osoba s invaliditetom/intelektualnim poteškoćama. „Vrijeme je da ove osobe počnemo promatrati kroz njihove sposobnosti i mogućnosti, a ne samo kroz njihova ograničenja“, rekla je Sušić.

Izložba je namijenjena prvenstveno mladim osobama od 14 do 18 godina te će u sljedećih nekoliko mjeseci biti postavljena u osnovnim i srednjim školama diljem Zagrebačke županije. „Zahvalni smo Zagrebačkoj županiji što je prepoznala važnost ove edukativne izložbe i što će je predstaviti u školama na svojem području te se nadam da će se vašim primjerom voditi i druge županije“, zaključila je Sušić. U sklopu izložbe prikazuje se i kratki film u kojem članovi Udruge za samozastupanje svjedoče o svojim iskustvima.

„Ova izložba je hvalevrijedan projekt koji će najviše služiti generacijama koje dolaze kako bi mogli u budućnosti ispraviti naše pogreške“, zaključila je Ledinski Anić.