Održan 13. Susret gospodarstvenika Zagrebačke županije



U nazočnosti 300-tinjak uzvanika u hotelu International održan je tradicionalni, trinaesti po redu, Susret gospodarstvenika s područja Zagrebačke županije. Raspravljalo se o gospodarskoj situaciji u Republici Hrvatskoj i očekivanjima u narednom razdoblju, a prezentirane su i mnogobrojne mjere i programi u gospodarstvu i poljoprivredi koje će Zagrebačka županija provoditi tijekom ove godine, a za koje je osigurano gotovo 30 milijuna kuna.



O gospodarskoj situaciji u Republici Hrvatskoj govorio je ekonomski stručnjak prof. dr. Mladen Vedriš koji je istaknuo da je u odnosu na 2008. godinu broj zaposlenih u 2014. godini bio manji za 14 posto, nezaposlenost je veća za 40 posto, deficit proračuna je veći za 620 posto, javni dug je veći za 210 posto, dok je bruto inozemni dug veći za 14,6 posto. S obzirom na rezultate na nacionalnoj razini, ocijenio je pozitivnim realizaciju proračuna Zagrebačke županije za 2013. godinu koja je bila veća od čak i do sada najuspješnije 2008. godine, kao i ukupno ostvareni  prihodi u 2014. godinu koji su veći za 0,84% u odnosu na 2013. godinu. Podsjetio je i kako je Zagrebačka županija jedna od 4 županije u Hrvatskoj koja ostvaruje pozitivnu neto fiskalnu poziciju. Također, Vedriš je upozorio na neusklađenost podataka o nositeljima hrvatskog gospodarstva koji se mjere isključivo gledajući prihode formalnih sjedišta tvrtki, a ne prema realnom mjestu proizvodnje. Naveo je primjer Grada Zagreba koji zahvaljujući sjedištima velikih korporacija poput INA-e i HEP-a bilježi dominantan rast prihoda i proizvodnje, bez obzira na to što su proizvođačka postrojenja tih tvrtki raspoređena po županijama diljem Republike Hrvatske. Apelirao je na nužnost promjene praćenja pokazatelja radi stvaranja realne statističke slike na nivou Hrvatske. U 2016. godini predviđa se rast BDP-a za 0,6 posto, međutim Vedriš naglašava kako Hrvatska mora naći instrumente za minimalni rast od 3 do 4 posto.



Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić istaknuo je kako je Zagrebačka županija prema socijalno-gospodarskoj strukturi svrstana u treću skupinu razvijenosti i kontinuirano napreduje. „Indeks razvijenosti Zagrebačke županije je 124,23 te nas svega manje od jednog postotnog boda dijeli od ulaska u četvrtu, najvišu skupinu u kojoj su grad Zagreb, Istarska županija te Primorsko-goranska županija“. Osvrnuo se i na nezaposlenost u Županiji koja je u padu. „Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koncem 2014. godine na području naše Županije bilo je nezaposleno 16.752 osobe, što je 15% manje nego koncem 2013. godine. Istodobno u Republici Hrvatskoj smanjen je broj nezaposlenih osoba za 12,8%, a na području grada Zagreba za 11,7%“ – pojasnio je.



Podsjetio je i na čitav niz investicija u poduzetničkim zonama Zagrebačke županije poput 100 milijuna dolara vrijedne Plivine investicije u Savskom Marofu te 100 milijuna eura vrijedan robni centar IKEA-e u Rugvici. U Pisarovini je završena prva faza izgradnje velikog proizvodnog pogona ukupne vrijednosti 23 milijuna eura tvrtke Kralj Metala Alati, a izdana je i građevinska dozvola za gradnju drugog objekta ove tvrtke. U općini Luka u srpnju prošle godine započela je izgradnja logističko-distributivnog centra Lagermax vrijednog 90 milijuna kuna, a u listopadu je u Rugvici započela izgradnja distributivno-logističkog centra tvrtke RALU – investicija vrijedna 150 milijuna kuna. Za tjedan dana otvara se logistički centar tvrtke Kaufland u Jastrebarskom, investicija vrijedna 75 milijuna eura. „Sve ove investicije osigurat će više od 1000 novih radnih mjesta“ – zaključio je Kožić.



Za razvoj gospodarstva u Zagrebačkoj županiji u 2015. godini planirano je oko 16 milijuna kuna. Sredstva su osigurana za bespovratne potpore i subvencije poduzetnicima, energetsku učinkovitost, razvoj poduzetničke infrastrukture, subvencije kamata, kao i projekte iz područja turizma, edukacije, itd. Za mjere potpora u poljoprivredi, ruralnom razvoju i šumarstvu, mjere potpora udrugama, zadrugama i organizacijama poljoprivrednih proizvođača, znanstvenim i obrazovnim institucijama, mjere potpora gradovima i općinama te mjere potpora za razvoj i unapređenje lovstva, Zagrebačka je županija ove godine osigurala 13,5 milijuna kuna.