Predstavljeni natječaji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost



Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller upoznali su danas predstavnike gradova i općina s prostora Zagrebačke županije te pročelnike županijskih upravnih odjela s natječajima Fonda koji se provode, odnosno provodit će se u 2015. godini, s ciljem uštede energije i zaštite okoliša. Naglasak je bio na natječajima namijenjenima lokalnoj samoupravi, te energetskoj obnovi obiteljskih kuća i višestambenih, javnih i komercijalnih zgrada.

Fond u ovoj godini raspisuje 36 natječaja, odnosno javnih poziva od kojih je dvadesetak već otvoreno, ukupne vrijednosti 600 milijuna kuna. Polovica ovoga iznosa namijenjena je građanima, dok ostatak otpada na projekte općina, gradova i županija te poslovni sektor. Za građane je najinteresantniji program obnove obiteljskih kuća, koji obuhvaća sufinanciranje mjera energetske učinkovitosti, poput ugradnje toplinske fasade, zamjene stolarije i sustava grijanja, te ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije (kotlova na biomasu, dizalica topline, fotonaponskih i solarnih toplinskih sustava). Proteklih godina ovaj se program realizirao u suradnji s općinama, gradovima i županijama, no ove godine direktno će ga provoditi Fond, a procedura će biti pojednostavljena. Ovom se mjerom, rečeno je, planira obuhvatiti 10.000 kućanstava. Očekuje se da će natječaj biti raspisan krajem ožujka.

Predstavljanju javnih poziva Fonda prisustvovao je i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić koji je podsjetio da je Županija u provedbu mjera energetske učinkovitosti, potpomognuta sredstvima Fonda, uključena od 2009. godine. Osim mjera namijenjenih kućanstvima kao što su sufinanciranja ugradnje solarnih kolektora, zamjene sustava grijanja, ugradnje toplinske fasade, sudjelovala je i u projektima ugradnje dizalica topline u objektima javne namjene, primjerice u vrtićima u Pokupskom i Pušći te u Duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor - Lužnica.

Inače, Ministarstvo i Fond u zadnje tri godine investirali su u projekte energetske učinkovitosti na prostoru Zagrebačke županije preko 74 milijuna kuna.