Međunarodni dan civilne zaštite



U prigodi Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, koji se obilježava 1. ožujka, Zagrebačkoj županiji uručeno je danas priznanje za promicanje sustava zaštite i spašavanja. Preuzeo ga je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, zahvalivši pritom svima koji u sustavu zaštite i spašavanja štite ljude i njihovu imovinu.

Civilna zaštita se u Hrvatskoj javlja kasnih dvadesetih godina 20. stoljeća, a danas njezin sustav djeluje kroz Državnu upravu za zaštitu i spašavanje. Njezina primarna zadaća jest prevencija te spašavanje u slučaju prirodnih i tehničko-tehnoloških nepogoda. „Civilnu zaštitu treba promatrati kao sustav koji koordinira žurne službe i operativne snage unutar sustava. Koliko će pojedina komponenta sustava biti kvalitetna, toliko će kvalitetan biti i sam sustav civilne zaštite. A njega, osim postrojbi civilne zaštite, čine vatrogasci, Crveni križ, Hrvatska gorska služba spašavanja te druge službe i servisi koji su ciljano osnovani kako bi reagirali kada se nešto dogodi“, pojasnio je Robert Mikac, zapovjednik civilne zaštite Republike Hrvatske.

Jadran Perinić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje, za prigodne je svečanosti rekao da će Zakon o civilnoj zaštiti, koji je pred donošenjem, unaprijediti njegov sustav, koji daje odgovore na sve civilne ugroze i katastrofe, dok je Evelin Tonković, zamjenik ministra unutarnjih poslova, naglasio da sustav civilne zaštite „ujedinjuje kada je to najpotrebnije”.