Održana 4. sjednica Skupštine Udruge Županijskih uprava za ceste Hrvatske



4. sjednica Skupštine Udruge Županijskih uprava za ceste Hrvatske održana je danas u prostorijama Zagrebačke županije.

Domaćin sjednice bila je Županijska uprava za ceste (ŽUC) Zagrebačke županije, a prisutne je uvodno, u ime Zagrebačke županije, pozdravio župan Stjepan Kožić. Na sjednici se raspravljalo o aktualnim okolnostima i problemima sustava upravljanja županijskim i lokalnim cestama te o mogućnostima njegovog održivog financiranja.



Predsjednik Udruge, Nino Vela, istaknuo je da su glavni problemi postojećeg sustava upravljanja županijskim i lokalnim cestama zadržavanje iznosa naknade za uporabu javnih cesta na istom iznosu zadnjih desetak godina, dok svi drugi troškovi rastu, te nezadovoljavajuća suradnja s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture. Također, naglasio je da dodatni problem predstavlja smanjenje iznosa namijenjenog financiranju Županijskih uprava za ceste iz trošarine na gorivo koji je smanjen za 50 posto.

Članovi Udruge, ujedno i ravnatelji Županijskih uprava za ceste iz cijele Hrvatske, složili su se da zbog svih tih okolnosti oni više nisu u mogućnosti kvalitetno održavati i rekonstruirati ceste za koje su nadležni. Također, upozorili su da će daljnje zapostavljanje ovog problema zasigurno dovesti u pitanje sigurnost putnika na prometnicama te da njegovo rješavanje iziskuje hitnu reakciju resornog ministarstva.

Na sjednici je usvojeno i Izvješće o radu Upravnog odbora Udruge, kao i Izvješće o radu Nadzornog odbora Udruge te je prihvaćen Završni račun za 2014. godinu.