Obilazak gradilišta novoga putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb



Radovi na gradnji novoga putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb dva mjeseca su ispred roka. Gradilište su danas obišli ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, zamjenica gradonačelnika Zagreba Sandra Švaljek, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

Dosad je sagrađena armirano-betonska konstrukcija novoga terminala te je u tijeku montaža čeličnoga krovišta i ugradnja instalacija. „Zadovoljni smo tijekom radova. Održat ćemo sadašnju dinamiku i kao što smo obećali početkom 2017. godine imat ćemo novu zračnu luku“, izjavio je David Gabelica, član Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb.



Ukupna ulaganja u novi putnički terminal iznose 331 milijun eura, od čega će 243 milijuna biti utrošeno u njegovu gradnju, a 88 milijuna kuna u održavanje aerodromske infrastrukture tijekom trajanja koncesije. „Svaki novi putnik nosi i određeni broj novih radnih mjesta. Što više putnika i usluga, to više i novih radnih mjesta. Na 2,4 milijuna putnika dolazi oko tisuću zaposlenih, a mi smo obećali da ćemo godišnje imati oko 5 milijuna putnika“, rekao je Gabelica. Lani je Međunarodna zračna luka Zagreb, u odnosu na godinu dana ranije, zabilježila povećanje broja putnika od 5,7 posto, dok se ove godine očekuje povećanje od 11 posto.

Zadovoljan što se i ova investicija događa na prostoru Zagrebačke županije, župan Kožić je uz ostalo rekao da ga raduje što u gradnji novoga terminala sudjeluju i tvrtke s područja županije. „Ova investicija će povećati BDP, a još je značajnije da nakon njezina završetka 'idu i nova zapošljavanja'. Novi će terminal dovesti i do povećanja broja putnika, a posredno i do dodatnog razvoja turizma na području županije“, rekao je župan Kožić.



Za gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića radi se o povijesnoj investiciji za Veliku Goricu. „Ovo je jedan od najvećih objekata koji se na našem području gradi zadnjih desetljeća. On će biti generator razvoja našega grada. Živimo uz zrakoplove i 'ispod' zrakoplova. Velika Gorica je aerodromski grad, to je naš imidž“, rekao je Barišić, spomenuvši pritom i koncesijsku naknadu, koju grad dobiva od koncesionara zračne luke, a koja, istaknuo je, nije mala.  „Koristit ćemo je za daljnji razvoj i povećanje standarda života sviju nas koji ovdje živimo“, rekao je.

Ministar Hajdaš-Dončić istaknuo je da je za velike infrastrukturne projekte, kao što je bilo u ovom slučaju, potrebna dobra priprema, koja je ponekad i spora. „No, kada su sve dozvole riješene radovi idu brzo. Koncesionar zračne luke je osigurao novac, radovi se odvijaju ispred roka, što znači da njihov konačni završetak, s ishođenjem uporabne dozvole, nije upitan“, rekao je ministar Hajdaš-Dončić.