Održana 11. sjednica Odbora za hrvatske branitelje Zagrebačke županije



Odbor za hrvatske branitelje Zagrebačke županije održao je 11. sjednicu.

Članovi Odbora imenovali su Željka Cesareca koordinatorom za provođenje programa liječenja hrvatskih branitelja Zagrebačke županije u Naftalanu, specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju. U 2015. godini medicinska rehabilitacija u trajanju od 10 dana bit će osigurana za 90 hrvatskih branitelja, za što je osigurano 300.000 kuna. Inače, u 2013. godini liječenje je bilo osigurano za 26, a u 2014. godini za 45 branitelja.



Odbor je razmatrao zamolbu Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Republike Hrvatske za ustupanje prostora i termina za antistres radionicu „Stres i oporavak: što mogu sam(a)“ u sklopu koje bi sudjelovalo 6 hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a i 6 djelatnika Zagrebačke županije s ciljem prevencije stresa i napetosti. Zamolba je usvojena, a uskoro će se definirati termin održavanja radionice.

U sklopu priprema za obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije 2015. godine u gradu Jastrebarskom kao domaćinu, Odbor je imenovao uži tim koji će se baviti organizacijom. Obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije 2015. bit će popraćeno polaganjem vijenaca na mostu na rijeci Kupi u Općini Pokupskom, izložbom ratnih crteža Ivana Lackovića Croate te održavanjem okruglog stola na temu ratnih zbivanja u Domovinskom ratu na području grada Jastrebarskog.



Također, Odbor je upoznat u kojoj je fazi postupak bagatelne nabave za izradu i postavljanje spomen ploče braniteljima s područja Zagrebačke županije u Pokupskom, na rijeci Kupi te o financijskim sredstvima za braniteljske projekte i aktivnosti. Braniteljski programi jedni su od prioriteta u nedavno objavljenom Javnom pozivu za dodjelu financijskih potpora za programe zdravstvenog, socijalnog, humanitarnog i sličnog značenja koji se provode na području Zagrebačke županije u 2015. godini.

Predsjednik Odbora, zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović osvrnuvši se na provedene aktivnosti Odbora poput održavanja Okruglog stola na temu „Bitka za vojarne“ smatra da treba dodatno približiti istinu o Domovinskom ratu posebno mlađim populacijama i to kroz snimanje emisija o ratnim zbivanjima na području Zagrebačke županije.