Župan obišao OŠ „Kardinal Alojzije Stepinac“ i proslavio Stepinčevo u Krašiću


Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić obišao je OŠ „Kardinal Alojzije Stepinac“ u Krašiću. Sredstvima Županije, u iznosu od gotovo 850.000 kuna, na zgradi škole sagrađene prije tridesetak godina zamijenjena je fasadna stolarija te su uređeni sanitarni čvorovi.

Župan Kožić, naglasivši da je i ova investicija dokaz višegodišnjega ulaganja Županije u školstvo, podsjetio je na još neke školske objekte čija je dogradnja pred završetkom. „U tijeku je tehnički pregled dograđene Srednje strukovne škole u Samoboru, pred završetkom je gradnja sportske dvorane u Rakitju, a nakon uređenja okoliša, što ovisi o vremenskim prilikama, otvorit ćemo i novosagrađenu dvoranu u Mariji Gorici. Bez obzira na smanjena sredstva s državne razine, zbog mini porezne reforme, i ove smo godine 36,5 posto sredstava Proračuna namijenili Odjelu za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu“, rekao je župan. S njim je u obilasku škole bio i potpredsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Mario Vlahović.

Za obilaska škole, zahvalu Županiji za uložena sredstva u školstvo na području Krašića uputio je općinski načelnik Josip Petković Fajnik. Rekao je da je u školi sada puno toplije i ugodnije, a i manje je vanjske buke. „I Općina, uz skromnija proračunska sredstva, ulaže u školstvo. Djecu treba što bolje osposobiti za daljnje školovanje. Obrazovanje je temelj napretka i naše bolje budućnosti“,  rekao je Fajnik.

„Stolarija je bila dotrajala, što se osjetilo velikim gubitkom energije. Njezina zamjena doprinijet će boljoj energetskoj učinkovitosti škole. Također, u lošem stanju bili su i sanitarni čvorovi za učenike, djelomično su otpadale pločice, pa smo i njih obnovili“ rekla je Helena Beketić, ravnateljica škole.
Inače, OŠ „Kardinal Alojzije Stepinac“, matičnu i tri područne škole, u Vukšin Šipku, Prekrižju i Kostanjevcu, polazi 229 učenika, a nastava se odvija u jednoj smjeni.

Nakon obilaska škole, delegacija Zagrebačke županije zapalila je svijeće i položila vijenac kod spomenika kardinalu Alojziju Stepincu u Krašiću povodom Stepinčeva, odnosno obilježavanja 55. godišnjice smrti blaženog kardinala.