Otvorena izložba „Srčeko“



U prostoru Turističke zajednice Zagrebačke županije svečano je otvorena izložba „Srčeko“ autorice Silve Krajačić.

Izložbu je otvorio zamjenik predsjednika Turističke zajednice Zagrebačke županije Vlado Horina koji je istaknuo važnost očuvanja tradicije i običaja Zagrebačke županije te njihovu prezentaciju građanima grada Zagreba kao i turistima koji posjete grad Zagreb. „Ova izložba predstavlja grad Samobor i tradiciju izrade staklenih ukrasa. Posebno bih istaknuo da je autorica današnje izložbe dva puta nagrađena Zelenim cvijetom Zagrebačke županije za doprinos očuvanju samoborske staklarske tradicije“, rekao je Horina.



Autorica izložbe, Silva Krajačić prezentirala je povijesnu retrospektivu staklarske tradicije grada Samobora koja je započela u 19. stoljeću. „Tradicija oslikavanja stakla u kraju iz kojega potječem bila mi je glavna pokretačka ideja za kreativnim oslikavanjem predmeta od stakla i keramike. Željela sam izraditi autohtoni samoborski suvenir. Inspiracije nije nedostajalo, jer je samoborska kulturna tradicija bogata“, rekla je autorica. Naglasila je kako su joj omiljeni motivi licitarsko srce, kraluš, lajbek i drugi motivi iz narodnog života.



Osim oslikavanja stakla i izrade ukrasa bavi se i vlastitim nakladništvom te je za knjigu „Samo Samobor“ 2012. godine nagrađena Srebrnom kockom ADC Croatia. Svestrana umjetnica bavi se i izradom tematskih kalendara te igraćih karata za belot s motivima samoborske povijesne, kulturne i narodne baštine.

Izložba „Srčeko“ otvorena je do 24. ožujka te je besplatna za sve posjetitelje.