Počeo Samoborski fašnik



Počeo je 189. Samoborski fašnik. Shodno tradiciji, ključevi grada, a time i odgovornost za svako veselje u Slobodnoj Fašničkoj Republici Samobor, ograničeno na mandat do 17. veljače, u rukama su novoustoličene fašničke Vlade - Princa Valianta, Merlinke-Srakolinke, Suca Dredda i Đavoljeg odvjetnika.

U skladu s ovogodišnjom filmskom tematikom 189. Samoborskog fašnika, novi su vladari na Trg fašničkih velikana ušetali po crvenom tepihu i od „dosadašnjega” gradonačelnika grada Samobora Kreše Beljaka preuzeli skrb o gradskoj blagajni.

„Od ovog časa ukida se pravo glasa svima koje ne zanima prava, zdrava, domaća bedastoća. Zberite si uloge, oblečite kostime, poiščite režisere i norite bez mene... Ak' bu koja glava trezna il bertija neka prazna, ne gine vam oštra kazna. Srakofest je počel, pamet na stranu, pokažite bedastoću na velikom ekranu. Idemo norit od jutra do sutra, nijedan nebu žedan, svi smo nutra!“, nova su pravila koja je, po preuzimanju vlasti, oglasio Princ Valiant (ex Fašnik).

Zagrebačka županija, tradicionalno, pokrovitelj je ove turističke manifestacije, jedne od najvećih fašničkih u kontinentalnom dijelu Hrvatske.