5. sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Zagrebačke županije



Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Zagrebačke županije održalo je svoju 5. sjednicu, prvu ove godine.

Na sjednici se raspravljalo o radu Povjerenstva u protekloj godini te o provedbi Akcijskog plana za provedbu mjera Nacionalne politike za ravnopravnost spolova za razdoblje od 2014. do 2015. godine na području Zagrebačke županije. Članovi Povjerenstva dogovorili su i Plan rada za 2015. godinu koji će se izraditi u skladu s postojećim Akcijskim planom.

Predsjednica Povjerenstva Mirela Gajić kratko se osvrnula rad Povjerenstva u protekloj godini. „Kada se sagleda rad Povjerenstva na nivou Republike Hrvatske onda sa svojim radom i postignućima, u ovom kratkom vremenskom periodu, možemo biti jako zadovoljni“, kratko je zaključila Gajić te dodala kako su svi zadaci iz Plana rada za 2014. godinu ispunjeni.

Članica Povjerenstva Sanja Fucak podsjetila je na predavanje koje je u povodu 25. studenog – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama – održano u Osnovnoj školi „Ivan Benković“ u Dugom Selu. Plan je Povjerenstva da se predavanje na temu „Nasilje među učenicima“, u sklopu programa „Razvijanje kulture nenasilja“, održi u što više osnovnih i srednjih škola na području Zagrebačke županije.

Osim rada s mladima, Povjerenstvo je zaključilo kako će se u 2015. godini usredotočiti na žene poduzetnice. Cilj je okupiti na jednom mjestu žene nositeljice obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrtnice, poduzetnice i članice LAG-ova Zagrebačke županije te im predstaviti mogućnosti koje im pružaju fondovi Europske unije. Ovo okupljanje trebalo bi se održati u sklopu obilježavanja Svjetskog dana poduzetnica.

Akcijski plan za 2015. godinu uključuje i širenje mreže Povjerenstava za ravnopravnost spolova na što više gradova i općina u Zagrebačkoj županiji. Prvi zadatak svakako je provjeriti status Povjerenstava koja su do sada osnovana u dva grada i tri općine, a potom se planira slanje pisma namjere gradonačelnicima, odnosno načelnicima kako bi se širila svijest o potrebi osnivanja istih.

Također, ove godine valja se pozabaviti nadolazećim parlamentarnim izborima. Iako političke stranke ispune normu po kojoj 40 posto liste trebaju činiti žene, to su najčešće mjesta na dnu lista koja ne omogućavaju značajnije političke funkcije.