Potpisana „Deklaracija mreže Sava Parks“



Na Svjetski dan zaštite vlažnih staništa, koji se obilježava 2. veljače,  15 predstavnika mreže institucija  i nevladinih udruga iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije te njemačke zaklade EuroNatur potpisali su “Deklaraciju mreže Sava Parks” s ciljem jačanja zaštite rijeke Save i njezinih poplavnih površina. Jedna od potpisnica spomenute deklaracije je i Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Potpisivanjem deklaracije potpisnici se obvezuju na očuvanje biološke raznolikosti zaštićenih područja uz rijeku Savu i prekograničnu suradnju s drugim zemljama s kojima ih povezuje tok Save.

Cilj projekta je jačanje suradnje četiriju zemalja na održavanju dobrog ekološkog stanja rijeke Save, njezinih pritoka i poplavnih površina te provedba projekata obnove modificiranih dijelova riječnog toka i prirodnih poplavnih retencija neophodnih za prihvat većih količina poplavnih voda.

„Deklaracija mreže Sava Parks“ sastavni je dio projekta „Jačanje zaštite rijeke Save i njenih poplavnih površina“ koji je pokrenula Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje u suradnji s njemačkom zakladom EuroNatur i Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode.